Digitalisering bedrer norsk konkurranseevne

Fabrikk-digitalisering kan gi norsk produksjon en stor og nødvendig effektivitetsgevinst.

Fabrikk-digitalisering kan gi norsk produksjon en stor og nødvendig effektivitetsgevinst.

Et av hovedtemaene på årets Hannovermesse var «den digitale fabrikk» og problemstillinger knyttet til produksjon der prosessorer og programvare skal gjøre det meste billigere, bedre og raskere.

– Den digitale fabrikk forkorter planleggingstiden samtidig som kvaliteten på planene øker, hevdet IT-rådgiver dr. Stephen Braun fra konsulentselskapet T-Systems International, på et fagseminar, skriver Teknisk Ukeblad.

Braun tallfestet besparingene til opp mot 30 prosent på tid, 15 prosent på kostnader med en ytterligere gevinst opp mot 10 prosent i hva han kalte modningsgrad i produktet.

På Kongsberg Automotive har arbeidet med digitalisering hatt høy prioritet lenge.

– Vi brukte betydelig tid på å diskutere digitalisering på siste konsernledermøte, forteller konsernsjef Olav Volldal til Teknisk Ukeblad.

Han ser digitaliseringen som et viktig verktøy for hele den vestlige industrisektor i kampen mot nye produksjonsland som Kina og India.

– Vi møter kompetent konkurranse fra industri med lavere kostnader. Da er den digitale fabrikk et virkemiddel vi i større grad må ta i bruk, sier han.

Kongsberg Automotive gjennomfører nå et prosjekt som sikrer at all lagret informasjon blir knyttet til produktet. Bedriften er i full gang med å bygge opp store skreddersydde databaser for sine produkter.

– De som vil overleve, må slutte å sutre. Vi vil aldri kunne påvirke noen bilprodusent til å bygge sine produksjonslinjer slik det passer oss. Vi må være fleksible, sier Volldal.

Les hele artikkelen her: Industrien digitaliseres.

Til toppen