JUSS OG SAMFUNN

Digitalisering til 300 millioner kroner

Norkring har valgt å benytte den eksisterende infrastrukturen etter nøye vurderinger. Hele landet skal være dekket av et revitalisert digitalt radionett innen år 2005.

Herman Berg
2. sep. 1999 - 01:02

Norkring, den eneste distributøren av radio- og TV-signaler i Norge, har allerede fått tilslaget på utbyggingen av DAB-nettet av politikerne. Avtaler er inngått med konsesjonsinnhaverne av digital radio, P4 og NRK om bruk fram til år 2013, med opsjon på ytterligere fem år.

Den andre sekvensen, DDT-nettet (digital-TV), står fortsatt igjen å behandle i Stortinget etter at Stortingsmeldingen ble lagt fram av Kulturdepartementet 18. juni i år. I den meldingen går departementet inn for å bygge et riksdekkende, bakkebasert TV-nett.

Nå har Siemens fått i oppdrag av Norkring å heldigitalisere de to første strekkene av det analoge radionettet (SDH-nettet), Oslo-Bergen og Trondheim, innen juni neste år, skriver det oppdragsfinansierte nyhetbyrået Newswire i en pressemelding. Telenor Nett skal som underleverandør installere de nye digitale utstyret som må til for at transmisjonsnettet skal fungere skikkelig.

Ifølge meldingen har det vært et dilemma om man skulle digitalisere det eksisterende analoge radiolinjenettet eller om det skulle satses på fiberoptikk, eventuelt satellittstruktur.

- Vi valgte å benytte den eksisterende infrastrukturen etter å ha vurdert fleksibilitet, kvalitet, tilgjengelighet og kostnader, sier Svein Aarvik, administrerende direktør i Norkring.

Digitaliseringen av de to første strekkene vil koste 20-25 millioner kroner, mens et heldekket Norge om fem år vil koste skattebetalerne mellom 200 og 300 millioner kroner, skal vi tro estimatene i pressemeldingen.

For å ruste opp det analoge radionettet, som er et bredbånd aksessnett som sender programsignaler, trenger Norkring ingen godkjennelse fra myndighetene. Finansieringen på nærmere 300 millioner er allerede budsjettert inn hos Norkring som, etter at NRK solgte seg helt ut, nå er et heleid Telenor-selskap.

Dette digitale nettet har i prinsippet ikke noe med verken med utbyggingen av DAB-nettet eller det forestående DDT-nettet å gjøre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.