JUSS OG SAMFUNN

- Digitalt bomskudd fra politiet

IKT-Norge refser ordensmakten etter serverbeslag i Oslo.

21. jan. 2011 - 13:54

Norsk politi har tatt seg inn i en server i Oslo for å bistå italienske kolleger i jakten på to bloggere.

Hensikten med beslaget var å avdekke personopplysninger til mennesker som har ytret seg kritisk til en høyreekstrem italiensk gruppe, melder NRK.

For å gjøre kort prosess kopierte Oslo-politiet like godt hele harddisken, som skal ha inneholdt hemmelig e-post og blogger til 7.000 politiske aktivister fra en rekke land, deriblant Norge, Italia, Russland og Nederland.

Digitalt bomskudd

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge stiller seg svært kritisk til operasjonen. I en pressemelding skriver de at norsk politi utviser sviktende digital dømmekraft.

- Dette viser at politiet ikke klarer å forvalte ansvaret som følger med slik tilgang til personopplysninger i elektronisk form, tordner IKT-Norges Torgeir Waterhouse.

Han sammenligner beslaget av hele harddiskens innhold med å beslaglegge en hel bank fremfor to identifiserte bankbokser.

Videre trekker Waterhouse paralleller til hvordan et fremtidig datalagringsdirektiv vil kunne virke, dersom det blir innført i norsk lov.

- Når innholdet i 7.000 e-postkontoer kommer på avveie er dette en potensiell skandale. Dette er et stygt frempek om hvordan virkeligheten kan bli dersom datalagringsdirektivet innføres og politiet og andre offentlige etater skal forvalte sensitiv informasjon.

Grunnen til at han modererer seg til at hendelsen bare potensielt er skadelig er trolig at innholdet på harddisken er kryptert og loggene anonymisert.

Den aktuelle serveren tilhører organisasjonen Autistici. Fra nettsidene deres fremgår det at norsk politi raidet serveren deres tidlig i november 2010.

Organisasjonen har også publisert følgende uttalelse om hendelsen:
«Når slike ting skjer i Kina eller Iran kommer de som bryr seg om personvern ut i gatene for å protestere mot «regimer» som spionerer på innbyggerne. Men når det skjer rett foran dem blir de forvirret, kanskje fordi mediene blåser opp de ubetydelige skandalene som skjer i dette ubetydelige landet.»

Overfor NRK innrømmer politiet at saken er problematisk, men bedyrer samtidig at de bare skal sende fra seg informasjon som er relevant for italienske myndigheter.

- Det var tidsnød som var bakgrunn for at de kopierte hele harddisken, ifølge politiadvokat Kai-Gunnar Schwed Nygård.

Videre henvises det til et EU-notat som viser at Norge og norsk politi gir tilsvarende bistand til utlandske kolleger rundt 1000 ganger årlig. Et likt antall ganger gjengjeldes tjenesten overfor den norske ordensmakten.

IKT-Norge mener at saken bør tjene som en vekker for nordmenn.

- Dette betyr at vernet av det som er ditt, og det som ligger i loven for å bevisst begrense blant annet politiet, slik at man må gå rettens vei for å få tilgang, er satt til side, sier Waterhouse til NRK.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.