BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digitalt for hobbyfotografer

Hewlett-Packard lanserer PhotoSmart – digitalt kamera og blekkskrivere for hobbyfotografens digitale hjemmestudio.

Eirik Flaa
4. apr. 1997 - 20:00

Høy markedsandel og en nedgang i markedsveksten har tvunget HP til å tenke nytt rundt blekkskriverkonseptet. Blant annet har HP lansert sitt første digitale kamera, for å få bredde i sitt nye produktspekteret kalt PhotoSmart.

- Vi innser at det rene skrivermarkedet har sin begrensing, men det er penger å hente er på fotosiden, sier produktsjef for PhotoSmart i Europa, Djohan Muliawan, til Digi data. Han legger til at det bare i USA hvert år blir fremkalt 710 millioner ruller med film, men at bare to prosent av bildene blir ytterligere bearbeidet eller forstørret. Det er dette salgsargumentet HP ønsker å få gjennomslag for med sitt nye konsept, for å nå fram til sin målgruppe, hobbyfotografen.

- PhotoSmart gir den ivrige hobbyfotografen muligheten til å behandle og beskue sine bilder før "fremkalling", sier Muliawan og forklarer at med dette systemet kan fotografen gjøre hele produksjonsprosessen på egen hånd.

- Vi begynner dessuten å nærme oss fotokvalitet på utskriftene våre, sier Muliawan og viser frem et glinsende eksempel på et fotografi knipset med et HP kamera, behandlet på en HP PC, og skrevet ut på en blekkskriver fra samme firma.

- I tillegg til at skriverne har blitt mer presise har vi også utviklet et spesielt papir for å få foto look-alike på utskriftene, sier Muliawan og forklarer at utskriftene dessuten har den fordelen at de ikke blekner med tiden,

- Vanlige fotografier reagerer kjemisk med lufta, hvilket ikke er et problem med utskriftene, sier Muliawan

HPs nye produktserie inneholder flere nyheter. Det digitale kameraet tar bilder med oppløsning på 640x480, og med 16,7 millioner farger. Bildene blir lagret på et EPROM-kort fra Intel som rommer 2 MB. Dette gir en begrensing på 2 bilder dersom det ønskes i ukomprimert fullgrafikk, men med komprimering kan det lagres inntil 32 bilder. Kortet som ikke er mer en ca 2x2 centimeter i utstrekning, kommer dessuten i 4 og 8 MB versjoner i løpet av et års tid. Kameraet vil ha en utsalgspris på rundt 4000 kroner.

Foruten kameraet er den nye skriveren også svært imponerende. Med en utsalgspris på mellom 4-5000 kroner er kvaliteten meget god, beskjedne 300 dpi tatt i betraktning.

- Vi har vektlagt fargedybde fremfor pikselstørrelse, sier Muliawan som forklarer at den nye skriveren blander 8 farger i hver piksel. Muliawan medgir likevel at blekkskriver har sine begrensninger når det gjelder hastighet.

- Skriveren bruker omlag 5 minutter på en side med grafikk i høykvalitet. Dette er meget bra for en blekkskriver, og det er vanskelig å si om man klarer å presse hastigheten ytterligere opp, uten at det forringer kvaliteten, sier Muliawan som forklarer at det teknisk sett er vanskelig for blekkspruterdysene å treffe korrekt dersom arket beveger seg for fort.

- Det danner seg et bevegelig luftlag mellom dysen og papiret. Dette luftlaget er svært forstyrrende for blekkstrålene, sier Muliawan som likevel er overbevist om at kvaliteten og hastigheten er tilfredsstillende for hobbyfotografen.

Til PhotoSmart-serien hører også en ny negativscanner med oppløsning på 2400 dpi, og en hastighet på 40 sekunder per negativ. Den kan håndtere opp til 4 negativer i slengen. Scanneren vil koste omtrent 4000 kroner i Norge.

Alle produktene i PhotoSmart-serien er tilpasset Microsoft Picture It, som er inkludert med alle produktene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.