Digitalt gigantsamarbeid drøyer

TV 2, NRK og Telenor skal gi alle nordmenn digital-TV, men forhandlingene drar av ukjente årsaker ut. TV 2 benekter problemer, men Kulturdepartementet er utålmodig.

digitoday.no avslørte 3. januar at Telenor planla å utstyre alle norske husstander med en subsidiert digital-TV dekoder. For å gjennomføre prosjektet som har en prislapp på 2,5 - 3 milliarder kroner, åpnet Telenor for forhandlinger med andre. Les saken: Telenor vil gi alle digital dekoder

Prosjektet er svært viktig, blant annet fordi mottakerboksen også vil gi Internett til alle husstandene som i dag ikke har dette. Mottakerboksene vil også gi tilgang til langt flere TV-kanaler og nye interaktive tjenester og Internett-handel.

Senere viste det seg at Telenor var i samtaler med TV 2 og NRK. Telenor må ha med seg disse to kanalene, for Stortinget krever at alle i Norge kan motta dem. Forhandlingene inkluderer både bygging av et digitalt sendenett, utdeling av mottakerbokser og digital innholdsproduksjon.

I fra enkelte kilder ble det lovet at forhandlingene skulle være sluttført i løpet av januar, men dette er snart halvannet måned siden. Partene har fremdeles ikke offentliggjort noe om det svært viktige initativet.

- Vi har ikke fått noen informasjon om forhandlingene fra Einar Førde på et par måneder, forteller direktør for medieavdelingen i Kulturdepartementet, Roy Kristiansen, til digitoday.no. Vi skulle gjerne ha hatt fortgang i denne saken. Parallelt med en samarbeidsplan med TV2 og Telenor må NRK også legge frem en detaljert budsjettplan.

Nettopp NRKs underskudd er trolig en kompliserende faktor i forhandlingene. Det blir heller ikke enklere av at Førde er på vei ut. Men partene er fremdeles helt tause om hva som tar så lang tid. Kristiansen sier til digitoday.no at han ikke har innsikt i forhandlingene.

Men nyutnevnt konserdirektør i TV2, Kjetil Nilsen, benekter at forhandlingene har stoppet opp eller at det har oppstått uforutsette problemer.

- Det er ingen forsinkelser og forhandlingene pågår for fullt, insisterer Nilsen ovenfor digitoday.no. Men vi diskuterer komplekse rekkefølger av ting, sier han.

Nilsen vil ikke kommentere spørsmål om hva partene er enige om og hvilke spørmål partene står mer fast ved.

På spørsmål om det ikke er vanskelig å diskutere med NRK når selskapet er i ferd med å skjære ned og Stortinget er så uklare på om de vil skyte inn mer penger, forteller Nilsen at dette ikke er noe moment i diskusjonene.

- Vi har ikke diskutert partenes finansielle evner, det får være opp til hver enkelt, sier han.

Ledelsene i Telenor Bredbånd og NRK var ikke tilgjengelige da digitoday.no ringte.

Til toppen