BEDRIFTSTEKNOLOGI

Digitalt vannmerke verner Playboy

Vannmerkede bilder varsler selv at gjenbruk krever tillatelse. Et agent-program hos opphavsrettens innehaver finner nettsteder der bildene vises ulovlig.

Eirik Rossen
1. juli 1997 - 13:04

Mannebladet Playboy har varslet at de vil ta i bruk teknologi fra Digimarc Corporation for å beskytte sine elektronisk formidlede bilder mot ulovlig kopiering og bruk. Dette selskapet har et system for digital vannmerking av bilder, som fyller to funksjoner.

For det første varsles den som prøver å bruke bildet på egen hånd, at det er beskyttet av copyright. Varslet inneholder informasjon som enten identifiserer rettighetsinnehaveren direkte, eller viser til Digimarc for nærmere detaljer.

For det andre er vannmerket søkbart. Digimarc har laget et agent-program, kalt MarcSpider, som kan konfigureres til å tråle systematisk gjennom Internettet, på jakt etter bilder med rettighetsinnehaverens vannmerke.

Ideen er altså ikke å hindre ulovlig bruk, men å gjøre det klart overfor gjenbrukeren at et bilde er beskyttet, hvem som har opphavsretten, og hvordan man skaffer brukstillatelse. I tillegg automatiseres den tidsødende oppgaven å finne fram til eventuelle syndere, og dokumentere omfanget av den ulovlige kopieringen og videredistribusjonen.

Playboy kjører ikke agenten MarcSpider direkte. I stedet abonnerer de på en tjeneste kalt MarcCenter, og betaler Digimarc 5000 USD i året for å tråle Internettet og melde fram om tilfeller der misbruken er spesielt stor.

Playboy har tidligere avdekket et piratnettsted i California der betalende abonnenter fikk tilgang til bilder av Playboys "playmates".

Vannmerkingsprogramvaren til Digimarc leveres i flere varianter. Den enkleste, PictureMarc, består av tillegg til bildebehandlingsprogrammer fra Adobe, Micrografx og Corel, for både å lese og lage vannmerker. Nye programmer fra disse leverandørene inneholder PictureMarc allerede. Andre tilbud lar deg merke bilder i batch-modus, og det finnes også en utviklerpakke, der man kan utnytte teknologien i egne programmer. En gratis vannmerkeleser, ReadMarc, er tilgjengelig fra Digimarcs nettsted.

Teknologien bygger videre på håndgrep som har vært kjent og praktisert i mange år, nemlig å gjemme tekst i et bilde. Digimarcs algoritmer fordeler teksten på en slik måte at man ikke kan viske den ut uten å ødelegge bildet helt, selv om man prøver å redigere bildepunkt for bildepunkt. I en grundig test i desember i fjor, konstaterte PC Week at vannmerket overlevde enhver bilderedigering, unntatt når Kai's Power Tools ble brukt til å gjøre bildet totalt ugjenkjennelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.