digitoday tester Nokia 3330

Liten, kompakt telefon med nesten alt du trenger av funksjonalitet. Kvalitet i alle ledd, men kanskje mest beregnet på ungdomsmarkedet, konkluderer vår testpilot.

Liten, kompakt telefon med nesten alt du trenger av funksjonalitet. Kvalitet i alle ledd, men kanskje mest beregnet på ungdomsmarkedet, konkluderer vår testpilot.

Nokias nyeste ungdomstelefon, Nokia 3330, ligner utseendemessig mye på forgjengeren Nokia 3310, men på innsiden ligger nye funksjoner som WAP og stemmeoppkalling og venter.

I boksen

Telefonen leveres med batteri, en batterilader og en passelig tykk brukerveiledning, så det skal mye til før man roter bort noe.

Telefonens ytre

Nokia 3330 er en liten og tettbygd tobånds-telefon som veier 133 gram og måler 11.3 x 4.8 x 2.2 cm, og har hverken antenne eller funksjons-knapper på sidene. Det eneste nyttige på sidene er mikrofonen på venstresiden. På toppen av telefonen sitter på-knappen som går i ett med dekselet - en finesse som gjør det svært vanskelig for telefonen selv å slå seg av eller på når den ligger i lommen eller vesken. Batteridekselet sitter fast og støtt, og knappen for å løsne det er innebygd på samme måte som på-knappen. Dekselet på vår testtelefon har ellers fargen Himalaya White, men ønsker man en litt heftigere look på telefonen er det bare å kjøpe seg et nytt og stilig deksel.

Skjermen er av standard Nokia-størrelse med gulgrønn bakgrunnsbelysning. Tastaturet er numerisk og inneholder i tillegg tre knapper som er plassert rett under skjermen; en liten knapp til venstre som heter "C" for "Cancel" eller "Avbryt", en sentrert og avlang "Bekreft"-knapp og en navigeringsknapp. Knappene er helt kurant plassert og skal fungere bra for både venstre- og høyre-hendte. Batteriladeren plugges i på undersiden.

Telefonens indre

Operativsystemet i telefonen består enkelt og greit av en standardskjerm og et menysystem. Skjermen kan vise 5 linjer med tekst eller grafikk, og når menyen ikke er aktivert befinner man seg på standardskjermen som viser dekningsgrad, batterilevetid, nettverksoperatør og klokkeslett. Sentrert nederst på skjermen står det alltid hva man gjør dersom man trykker på "Bekreft"-knappen; for eksempel "Meny", "Velg" og "Rediger". Når man befinner seg på standardskjermen står det altså "Meny" sentrert nederst, og da trykker man bare på "Bekreft"-knappen for å komme inn i menyen.

Ved å tilby forbedrede meldings-egenskaper og WAP satser Nokia på at ungdommen skal falle for 3330

Menyen er inndelt i de 13 kategoriene Telefonbok, Meldinger, Chat, Anropslogg, Tonekontroll, Innstillinger, Viderekobling, Spill, Kalkulator, Huskelapper, Klokke, Profiler og Tjenester.

Telefonboken kan lagre dine telefonnummer både i telefonens minne og på SIM-kortet. I telefonens minne er det plass til 100 telefonnummer. Man kan også ha stemmeoppkalling til 8 oppføringer i telefonboken. For å aktivere et stemmeoppkall når man står i standardskjermen trykker man på "Bekreft"-knappen en gang og sier navnet på den man skal ringe. En annen funksjon som er verdt å nevne er Visittkort, som enkelt og greit sender din kontaktinfo til dine venner og bekjente.

Meldinger og Chat er sannsynligvis det som vil bli mest brukt i denne telefonen. Chat er et forbedret grensesnitt for sending og mottak av SMS-beskjeder mellom to personer. Man velger hvem man vil chatte med og hva man vil kalle seg. Meldingene man sender til hverandre kommer så opp på skjermen i IRC-stil. Hver melding kan ha en lengde på maksimum 140 tegn. Velger man å bruke den vanlige meldingsfunksjonen kan man sende sammensatte meldinger på opptil 459 tegn, og meldingen kan sendes til flere personer samtidig.

Begge funksjonene støtter derimot innsetting av forhåndslagede maler, symboler og smileys. En intelligent ordbok sørger også for å tilpasse seg din skrivestil slik at du etter kort tid bare trenger å trykke en gang på hver knapp for å skrive et bestemt ord. Man kan også sende bildemeldinger til andre Nokia-telefoner som støtter dette, og telefonen har 12 standardbilder innebygd i tillegg til at det er plass til et bilde mottatt via SMS.

Anropsloggen består hovedsaklig av siste ti ubesvarte anrop, mottatte anrop og oppringte nummer. Under Tonekontroll kan man velge ringetone, ringevolum og lage egne ringetoner. 35 ringetoner er faste, mens 7 plasser er ledige til å lagre egne ringetoner eller ringetoner mottatt via SMS. Støtter abonnementet ditt viderekobling så kan man velge ulike modus for dette under Viderekobling.

Nokia 3330 tilbyr spillene Snake II, Pairs II, Space Impact, Bantumi og Bumper. Under Spilltjenester kan man i tillegg logge seg inn på Club Nokia og laste ned ringetoner, skjermsparere, spill og så videre. Telefonen har også Kalkulator og en Huskelapp-funksjon hvor man kan lagre 10 huskelapper med inntil 35 tegn på hver.

Klokken består av vanlig klokke med alarm, stoppeklokke og nedtelling til et bestemt tidspunkt. Under Profiler kan man sette opp 7 ulike profiler, noe som kan være vel så nyttig for ungdommer som for forretningsfolk. Man kan for eksempel forhåndsdefinere hvordan telefonen skal oppføre seg når man er på skolen, på kino, på bussen, ute i friluft osv.

Det siste menyvalget på telefonen er Tjenester, og det er her hit man går dersom man skal ringe opp andre WAP-tjenester enn Club Nokia. Dersom man står i standardskjermen og holder inne 0 henter man opp WAP-nettleseren direkte, og for å avslutte en WAP-sesjon holder man inne "C"-knappen. Telefonen kommer som regel ferdig innstilt til bruk av WAP.

Når man er inne i WAP-nettleseren kan man trykke på "Bekreft"-knappen for å få opp en meny som består av blant annet valgene Bokmerke og Gå til adresse. I Bokmerke-seksjonen kan man lagre alle sine favoritter som man ikke finner på fremsiden av startsiden man bruker. Under "Gå til adresse" kan man også taste inn adressen til en WAP-side og gå direkte dit uten å måtte søke etter den.

Telefonen i bruk

Nokia 3330 er som de fleste andre Nokia-telefoner av god kvalitet. Lydkvaliteten under en samtale er helt kurant og mikrofonen fanger opp minimalt med bakgrunnsstøy. Telefonens stemmeoppkall fungerer også fint, og telefonboken er av prima kvalitet.

Vår testtelefon i fargen Himalaya White

Når det gjelder Meldinger og Chat så anbefaler vi som før å bruke den intelligente ordboken. Dette sparer deg for mye tid når du skal skrive lengre meldinger, og siden Nokia 3330 støtter utvidede meldinger kan man raskt skrive det man ønsker uten å måtte tenke på hvor mye plass man har. Når det gjelder Chat-funksjonen så setter vi et spørsmålstegn ved den. Ideen er god, men med dagens SMS-priser så ville det nesten bli billigere å ringe opp personen man vil prate med enn å bruke Chat-funksjonen.

Profiler er en bra funksjon. Tidligere var det slik at kun proff-telefoner hadde denne funksjonen, men som nevnt tidligere kan også det være nyttig å ha i en ungdomstelefon. For å skifte mellom ulike profiler trykker man en gang på On-knappen og vips så kan man velge hvilken modus man vil sette telefonen i. Når det gjelder spill-delen så hadde det vært optimalt om telefonen hadde hatt infrarød port. Det er en kjent sak at spill er populært blant ungdom og å spille mot hverandre via IR er noe helt annet enn å spille via WAP.

Nokia 3330 er hovedsakelig utstyrt med WAP for at ungdommen skal koble seg til Club Nokia. Vi har ikke tatt noen grundig test av Club Nokia, men å wappe uten GPRS er såpass treigt og dyrt at jeg ikke ser nytteverdien for ungdom. Under Tjenester ligger derimot selve WAP-nettleseren, en nettleser som kan brukes for seg selv og har høy standard. Den er lett å manøvrere i og bokmerke-delen er lett å hente opp.

Knappene på telefonen reagerer kjapt og skjermbildene blir tegnet raskt. Den eneste gangen jeg har sett tegn til svakheter er under pinball-spillet Bumper. Telefonen er ellers så kompakt at den skal tåle en støyt, og skulle man være uheldig og skade dekselet så kan man alltids kjøpe et nytt til en billig penge. Batterikapasiteten er av standard kvalitet og varer i 4-5 dager under normale omstendigheter.

Konklusjon

Nokia 3330 er en veldig god ungdomstelefon. Den har alle funksjoner som trengs, men kunne gjerne vært utstyrt med IR. Nokia er kjent for sin kvalitet og kvalitet har også denne telefonen. I tillegg er den liten og kompakt, og som tidligere nevnt, er det mulig å få et annet utseende på den ved å byte deksler.

  • Negative sider: Kunne gjerne vært utstyrt med IR, og aller helst GPRS
  • Positive sider: Gode meldingsfunksjoner, god WAP-nettleser, er liten og kompakt.
Til toppen