BEDRIFTSTEKNOLOGI

digitoday tester: trådløst, nyttig og brukervennlig

Trådløst er in. Infrarødt var populært en stund, men siden det har sine begrensninger er det ikke like interessant som mye annet.

Lars Kvanum
20. des. 2000 - 10:19

Logitech Inc har sluppet et glimrende verktøy for alle databrukere.

I min spede begynnelse som dataentusiast (hvem sa nerd ??) var det viktig å få tak i lengst mulig skjøteledninger for å kunne sitte avslappet og programmere. På det verste hadde jeg 4m skjøt på tastaturkabelen, og med tanke på en 14" skjerm, så var det jo rimelig dødfødt å sitte så langt unna med mindre man ikke trengte å se hva som stod på skjermen.

Pakken fra Logitech kom dermed som en gave fra oven. Det var nemlig trådløst tastatur og mus, og ikke nok med det - det var radiosamband, så senderen trenger ikke engang å være synlig, og det er absolutt ikke et minus på en kontorpult der selv lokalkjente til tider kan ha problemer med å navigere.

Nå har jo selvsagt dette utstyret mange andre bruksområder enn å sitte hjemme og spille eller programmere med tastaturet i fanget. Ting som øyeblikkelig kommer frem som gode alternativer til dette er for eksempel å styre en datamaskin under møte eller presentasjon, fjernstyring av datamaskinen hjemme, eller å bruke TV-skjermen som dataskjerm hvis man har TV-kort. Mulighetene er lite begrenset, og i hvertfall ikke av at rekkevidden ved test viste seg å være godt over 10 meter. Dette står selvsagt ikke i dokumentasjonen, siden det kan være hindringer som gjør at den blir dårligere, men det får være måte på hva man må forlange.

Tastaturet har en del kjekke funksjoner. Det er knapper for alt fra nettsteder og e-post til styring av MP3-/CD-spilleren på maskinen. I tillegg til dette er de ekstremt behagelig å skrive på. Det er vel stort sett bare, i min subjektive mening, Keytronic som slår dem på kvaliteten, men mulighetene man får oppveier godt og vel den lille forskjellen som var her.

En veldig positiv ting var også det at på den ene testmaskinen, som er litt sliten etter at mange programmer har blitt installert og fjernet igjen, i tillegg til operativsystemoppgraderinger, fungerte tastaturet som et vanlig tastatur uten drivere. Dette kom som en overraskelse, for meningen var egentlig å finne ut hva som skjer om man kobler dette til en maskin uten programvaren for å få støtte. Dette var med andre ord ikke noe problem. Tastaturet kom opp som et standardtastatur, og musen kom opp som en PS/2-mus. Det eneste man gikk glipp av med denne løsningen som spesialfunksjonene som on-screen display (den viser på skjermen når man konfigurerer eller det er andre meldinger til brukeren, web wheel (en spesiell Internett-funksjon) og de tidligere omtalte knappene ikke fungerer, men dette er en veldig liten pris å betale for å få kompatibiliteten.

Med denne støtten antas det derfor at tastaturet kan brukes direkte under eldre versjoner av Windows og under Linux, selv om dette ikke ble testet.

Tastaturet kommer i mange forskjellige versjoner; både såkalte natural (de buede) tastatur og vanlig, og man kan velge om man vil ha med trådløs mus eller ikke. En komplett oversikt over de forskjellige modellene finnes på Logitechs nettsted.

Et par potensielle ulemper med tastaturene er for det første at det ikke finnes noen lys som indikerer om num lock eller caps lock er slått på, og at batteridrevne enheter alltids kan klikke eller gå tom for batteri. Om tastaturet selv sier ifra ved lave batterinivåer fant jeg ingen informasjon om. Det hadde heller ikke vært noen ulempe om musen hadde vært optisk i stedet for den gode, gamle kulen.

Disse tastaturene anbefales uansett på det varmeste, siden de gir en bruksfrihet uten like, og man slipper lange ledninger som henger seg opp i ting og som alltid er 5 cm for korte.

Tastaturet vi hadde inne til test heter Cordless Desktop og kommer som tidligere nevnt både med tastatur og mus. Veiledende pris er 799,- og det er allerede i salg. I tillegg finnes et par enklere modeller, iTouch og Deluxe Access til henholdsvis 499 og 249 kroner. For proffene og spesielt interesserte er det også et par mer avanserte modeller med navnene Cordless Desktop iTouch (bedre mus) og Cordless Desktop Pro (natural keyboard).

Kanskje årets julegave for de trege ?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.