Din PC kan brukes til å bekjempe SARS

Nå kan du og din datamaskin bidra til å finne en vaksine mot lungesykdommen SARS.

Drug Design and Optimization Lab (D2OL), et selskap som arbeider med å utvikle medisiner mot sykdommer som kobber, ebola, botulisme og miltbrann, har i lang tid benyttet distribuert databehandling som hjelp til å simulere tester av medisinkandidater på ulike typer bakterier og virus.

    Les også:

Databehandlingen foregår som i en del andre prosjekter - deriblant SETI@home - ved at datamaskinbbrukere laster ned et lite klientprogram til sin datamaskin. Programmet får deretter tildelt oppgaver fra en sentral maskin programmet kommuniserer med over Internett, og det benytter ledig prosessorkapasitet på klientmaskinen til å løse oppgavene.

Selv om hver enkelt datamaskin har lite prosessorkraft sammenlignet med mange av de store maskinene mange forskningslaboratorier har tilgang på, har de likevel en enorm datakraft sammenlagt fordi antallet er så stort. Det er dette prosjekter basert på distribuert databehandling baseres på.

D2OL har nå tatt i bruk metoden for å forske på SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) og en variant av coronaviruset som trolig forårsaker sykdommen.

Klientprogramvaren finnes foreløpig til operativsystemene Windows 98 og nyere, Mac OS X, Sun Solaris og Linux. Men D2OL jobber med løsninger slik at også enheter som Xbox og TiVo kan benyttes.

Du kan laste ned D2OL-klienten fra denne siden. Siden opplysninger om dette prosjektet ble lagt ut på nettstedet Slashdot.org i helgen, er serveren under høy belastning akkurat nå. Det kan derfor inntil videre være vanskelig å få lastet ned både websiden og selve klienten.

Til toppen