Dinosaurer i Windows-kjelleren

En harddiskfeil tok meg ned i kjelleren til Windows, et lite hyggelig sted der dinosaurene fremdeles regjerer.

En harddiskfeil tok meg ned i kjelleren til Windows, et lite hyggelig sted der dinosaurene fremdeles regjerer.

Gjennom de ti siste årene har Intel og Microsoft ryddet opp på PC-en betraktelig. Windows autoinstallerer mye og vi trenger ikke lengre å tukle med ting som IRQ-er. Men nylig måtte jeg ned i kjelleren på min PC. Der regjerer fremdeles dinosaurene og du må fremdeles leke trollmann.

Og da blir kontrasten til all den neste overivrige automatikken du møter i Windows til daglig nesten komisk.

Mange mener at Microsoft legger inn for mye i Windows og tar livet av mindre aktører som lever av å selge tillegg. Men tenk på Windows som en bil: Når du kjøper en bil, må du få med jekk og hjulvinne.

Og ikke en hvilken som helt jekk – det er når Windows velter at du trenger de mest brukervennlige verktøyene. Men redningsverktøy har Microsoft i praksis helt og holdent overlatt til andre. De funksjonene Microsoft selv tilbyr, virker nesten sabotert med vilje.

Her er noe av det jeg kom borte under min tur i kjeller på Windows nylig. Min eksterne harddisk havarerte. Windows kan ikke en gang finne slettede filer, men jeg hadde Norton Systemworks og lot dette programmet ta en automatisk sjekk.

Norton fant to feil og rettet disse. Nå har jeg ikke lengre et partisjonsproblem på min eksterne disk – jeg har to. Maskinen booter ikke. Norton har reparert i stykker C-disken min.

Og det blir verre – vi skal videre innover i kjelleren på Windows. For nå starter jeg opp med Windows XP CD-en og går til "Gjenoppretting". Jeg har aldri prøvd dette, men forventet en muligheten til å sette maskinen tilbake til forrige fungerende oppsett. Dessverre er dette valget en ren løgn – du får ingen gjenoppretting, du får bare en DOS-prompt.

Nå er jeg midt inne i en runde med partisjonstabeller, valg av aktiv partisjon, MBR, og programmer som heter Fixboot. "Fixboot writes a new partition boot sector to the system partition". Jaha, overskrives den gamle partisjonen min eller..? Et forsøk på å boote med en Windows 98-diskett og vekke til live dinosauren Fdisk gjorde meg heller ikke klokere.

Jeg finner sikkert ut av dette – selv om jeg trodde jeg var ferdig med å lære meg slike ting. Men de fleste brukere har ikke noe valg – betale for hjelp eller formatere/installerer på nytt.

Slike steinalderproblemer skulle Intel og Microsoft har løst for 10 år siden. Det er nettopp når maskinen har havarert vi hadde trengt automatikken.

Det at redningsverktøy fra for eksempel Symantec som skulle ha løst dette, men gjør vondt verre, er helt utilgivelig. Norton Systemworks klarte heller ikke å se min eksterne harddisk og kan følgelig heller ikke redde filer fra den.

Hele opplevelsen gjør at jeg er litt mindre interessert i nye, flotte funksjoner i Longhorn, etterfølgeren til XP.

Dette burde ikke være så vanskelig for selskapet som langt på vei oppfant brukertesting:

Før Microsoft lager nye operativsystem må de rydde opp i alt det gamle skrotet i Windows: Sett dere ned selv og prøv å rydde opp i en harddisk/partisjonsfeil. Alt dere stusser på, må dere klare å løse – uten at dere kan slå opp på Internett eller laste ned/betale for tilleggsprogrammer – for maskinen fungerer jo ikke.

Så må dere få på plass et redningsprogram som takler partisjoner/boot-problemer og som kan rydde opp – mens maskinen er i nødmodus. Programmet må altså ligge på CD-en med Windows XP og automatisk kunne gå igjennom alle disker.

Dere kan kanskje flytte over noen av alle utviklerne som jobber med Windows Media Player – der trenger vi ikke mer automatikk, den er mer enn ivrig nok.

Til toppen