Diskleverandører vil gjøre nestegenerasjons SCSI serielt

Det 20 år gamle parallelle diskgrensesnittet SCSI skal gjøres serielt. Sentrale leverandører har opprettet en arbeidsgruppe for å fornye standarden.

SCSI - "small computer systems interface" - var opprinnelig et raskt grensesnitt mot både disker og periferiutstyr, blant annet skannere, som krever rask overføring av data. De siste årene har serielle grensesnitt som USB og Firewire overtatt denne rollen, og SCSI er henvist til diskgrensesnitt for servere. Framfor å balles med synkroniseringsproblemer i brede parallelle grensesnitt, har de sentrale leverandørene bestemt seg for å gjøre SCSI serielt. På samme måte som PC-diskgrensesnittet har fått sin Serial ATA Working Group, er det besluttet å opprette en Serial Attached SCSI Working Group. Gruppen har ennå ikke fått egen nettadresse eller andre kontaktpunkter.

Initiativet til serielt SCSI kommer fra Compaq, IBM, LSI Logic, Maxtor og Seagate, med støtte fra Adaptec, Fujitsu, Hitachi, QLogic, ServerWorks og Western Digital. Andre interessenter inviteres til å være med.

Hensikten er å bygge videre på SCSI-protokollen med en seriell løsning som gjør det så enkelt som mulig å kople sammen datautstyr på bedriftsnivå, spesielt med tanke på lagringssystemer. Partene vil søke å etablere serielt SCSI i området mellom serielt ATA og Fibre Channel som brukes til spesialiserte lagringsnett eller SAN ("storage area network").

Gruppen opplyser ikke noe om forventet ytelse, men tror de første produktene kan nå markedet i løpet av 2004.

Til toppen