Diskuterer sosiale medier bak stengte dører

Samrådsmøte hos IT-ministeren lukkes for pressen.

IT-minister Rigmor Aasrud holder et lukket samrådsmøte om personvernutfordringer ved bruk av sosiale medier.
IT-minister Rigmor Aasrud holder et lukket samrådsmøte om personvernutfordringer ved bruk av sosiale medier. (Bilde: Per Ervland)

Samrådsmøte hos IT-ministeren lukkes for pressen.

Fornyingsdepartementet (FAD) og statsråd Rigmor Aasrud vil onsdag møte en rekke sentrale aktører for å diskutere personvernutfordringer ved bruk av sosiale medier.

Pressen får bare lov til å fotografere ved starten av det såkalte samrådsmøtet. Statsråden skal også være tilgjengelig etterpå.

Selve møtet skal derimot gå bak lukkede dører.

Facebook, Google, Microsoft, Telenor, Datatilsynet, IKT Norge, Blogg.no, Medietilsynet og Barneombudet er blant de som har meldt sin ankomst.

Aasrud sier i en pressemelding at hun ønsker en diskusjon om og innspill til hvordan sentrale aktører kan ta større ansvar for personvernkonsekvensene ved bruk av sosiale medier.

- Dette handler blant annet om risikoen for spredning av personopplysninger, og hva vi som enkeltpersoner selv kan gjøre for å hindre personvernkrenkelser, sier Aasrud.

digi.no ba tirsdag morgen om en forklaring på hvorfor møtet er lukket, all den tid temaet absolutt er av allmennhetens interesse. Departementet så langt ikke svart.

Fornyingsministeren har tidligere bedt Facebook betale for deler av driften av den offentlige tjenesten Slettmeg.no, som blant annet hjelper innbyggere med oppskrift på hvordan de kan fjerne personlige opplysninger fra nettjenester.

Slettmeg.no ble drevet som et forsøksprosjekt av Datatilsynet, finansiert over statsbudsjettet. Men etter forsøksperioden bestemte statsråden at det ikke var rom i budsjettene for å videreføre tjenesten. Etter mange protester ble derfor Slettmeg.no flyttet til NorSIS i Gjøvik, som overtok ansvaret for tjenesten ved årsskiftet.

Facebook har ikke direkte avvist et pengebidrag, men mener at flere i så fall må være med å dra lasset. Svaret fra nettgiganten ble tolket i positiv retning av Rigmor Aasrud.

Finansieringen av Slettmeg.no gjennom en kronerulling blir trolig ett av temaene på onsdagens samrådsmøte.

    Les også:

Til toppen