BEDRIFTSTEKNOLOGI

Disney-program henger ut åpen kildekode

Dialog i barneprogram antyder stor sikkerhetsrisiko.

Det er i episoden "Made in Japan" av Disney Channel-serien Shake It Up at den omtalte dialogen foregår.
Det er i episoden "Made in Japan" av Disney Channel-serien Shake It Up at den omtalte dialogen foregår. Bilde: Promovideo fra Disney
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2012 - 14:41

En kort sekvens i en episode av komiserien «Shake It Up» som første gang ble vist på Disney Channel i USA i forrige uke, har vakt oppsikt hos en del IT-interesserte.

Årsaken er dialogen mellom noen av rollefigurene i det man oppdager at en pc på et vis har blitt infisert med virus. Dialogen kan sees i videoklippet som har blitt lagt ut på YouTube – helt sikkert uten Disneys tillatelser – og har blitt sett mer enn 140 000 ganger.

En ung nerd med et nokså stereotypisk utseende blir bedt om å fikse problemet. Han spør så den antatte pc-eieren:

– Brukte du åpen kildekode for å spare tid, og viruset var skjult i den?

Dette bekrefter eieren til en viss grad. Nerden beskriver deretter dette som en nybegynnerfeil.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om dette er et bevisst forsøk på å sverte åpen kildekode-felleskapet, eller om det bare dreier seg om en dårlig spøk, skrevet av manusforfattere uten peiling.

Er det noe sted det er vanskelig å gjemme ondsinnet kode, så er det i alle fall i helt åpen kildekode som alle som ønsker det kan lese. Men det avhenger riktignok at noen med tilstrekkelog kunnskap faktisk gjør dette.

Problemet med denne dialogen er at den er rettet mot barn som kanskje sitter igjen med inntrykket av av åpen kildekode er noe risikofylt og usikkert.

Hadde den samme påstanden blitt sagt om et kommersielt produkt, hadde Disney blitt saksøkt. Nå ser det ut til å være noen som rasler med sablene også i dette tilfellet, skal man tro kommentarene til videoen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.