JUSS OG SAMFUNN

Disse formatene kan bli påbudt

Fornyingsminsteren fikk servert forslag til åpne medieformater for offentlige nettsteder.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys mottok i dag forslaget til obligatoriske standarder for multimedia i offentlig sektor fra leder av Standardiseringsrådet, Olaf Østensen.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys mottok i dag forslaget til obligatoriske standarder for multimedia i offentlig sektor fra leder av Standardiseringsrådet, Olaf Østensen. Bilde: Marius Jørgenrud
8. jan. 2009 - 14:13

Lyd og video på offentlige nettsteder skal kunne brukes av alle. Derfor må det innføres obligatoriske standarder.

Det mener det regjeringsoppnevnte Standardiseringsrådet, som i dag overleverte forslaget til hvilke åpne formater som skal gjelde til fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Alle statlige virksomheter må fra 1. januar i år ta i bruk den vedtatte standarden for publisering av dokumenter på offentlige nettsteder. Nå skal bestemmelsene utvides, og flere bruksområder skal dekkes av åpne standarder.

Den såkalte referansekatalogen over tillatte filformater i offentlig sektor skal utvides til versjon 2. Den nye versjonen innebærer blant annet at det skal bli slutt på at video- og lydmateriale bare fungerer på Windows.

- Det er et demokratisk problem dersom folk ikke har lik tilgang til offentlig informasjon. Som innbygger skal du kunne forvente lik behandling, uavhengig av hvilken programvare og programvareplattform du som bruker har valgt. Nettbrukerne skal ikke tvinges til å kjøpe programvare fra spesielle leverandører for å få tilgang til offentlig informasjon og tjenester. Derfor satser regjeringen på åpne standarder, sier Grande Røys.

Statsråden tok i dag imot Olaf Østensen, som leder Standardiseringsrådet. Rådets anbefaling er at følgende blir obligatorisk standard innen formidling på offentlige nettsteder:

  • Ved publisering av lyd med tapsbasert komprimering skal innholdet kodes med Vorbis, og kapsles inn i Ogg. Det bør i tillegg parallellpubliseres i annet format, og da anbefales MP3.
  • Ved tapsfri komprimering av lyd skal FLAC-formatet benyttes, med innkapsling i dets eget innkapslingsformat eller Ogg. Også her kan tilleggsformat benyttes ved parallellpublisering.
  • Alle videospor skal kodes med Theora. Lydsporet kodes med Vorbis, og innholdet kaples inn i Ogg-formatet. Samtidig bør det parallellpubliseres på annet format, og da anbefaler de å kode videospor med H.264, lydspor med AAC, innkapslet i MP4.
  • JPG anbefales for bilder med tapsbasert komprimering. For bilder med tapsfri komprimering skal PNG eller GIF benyttes.
  • For skalerbar grafikk skal SVG benyttes. Alternativet er bilde i PNG-format.

Så langt det er mulig bør adressen direkte til lydfiler, videofiler og -strømmer gjøres enkelt synlig i nettleseren, slik at brukere selv kan velge alternative avspillere, heter det i rådets forslag.

I tillegg har rådet kommet frem til at PDF og ODF bør benyttes ved utveksling av dokumenter mellom offentlig sektor og innbyggere eller næringsliv. Forslaget er tilgjengelig i PDF-format på regjeringens nettsider.

En Linux-bruker har for eksempel ikke kunnet følge sendingene med nettvideo fra stortingsdebatter tidligere - En Linux-bruker har for eksempel ikke kunnet følge sendingene med nettvideo fra stortingsdebatter tidligere. Nå ønsker vi å gjøre noe med det. Vi risikerer dessuten at informasjon går tapt hvis filer lagres i proprietære format, som bare lar seg åpne i spesiell programvare, sier Røys.

Forslaget blir nå sendt ut på en bred høring, som vil ta tre måneder. Målet er å få de nye reglene vedtatt før sommeren.

- Vi kommer til å behandle dette raskt. Nå har vi erfaring fra første runde, så selv om det er en stram ramme, så er det min ambisjon å få et vedtak før sommeren. Samtidig skal vi ha en runde der viktige innspill selvsagt skal tas hånd om, sier fornyingsstatsråden.

Standardiseringsrådet skriver i sin innstilling at offentlige nettsteder bør få krav om å publisere multimedia på de nevnte formatene fra og med 1. januar 2012, og på alt tidligere publisert innhold innen 1. januar 2014.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.