KARRIERE

Disse forsvinner fra Ementor

Kuttene er først mulig etter at selskapet er revet fra hverandre, mener konsernsjef Jo Lunder.

21. okt. 2005 - 07:52

I går kom meldingen om at ytterligere 100 ansatte nå må gå fra den skadeskutte IT-kjempen Ementor. Kuttene vil skje jevnt over store deler av organisasjonen, ikke mot enkelte områder eller produkter som ikke er lønnsomme. Konsernsjef Jo Lunder mener likevel dette er en del av selskapets prosess for å fokusere virksomheten.

    Les også:

– Det er primært folk i stab og støttefunksjoner. Det skal ikke ha effekt på inntjeningen, sier konsernsjef Jo Lunder, til digi.no.

Han mener det bør være mulig å opprettholde omsetningen og kutte kostnadene ved å fjerne flere av dem som ikke fakturerer sluttkunden direkte.

– Men hvis det er mulig å kutte så mye uten å påvirke inntjeningen, burde ikke ledelsen gjort det før?

– Absolutt. Men dette var et integrert og sammensatt system. Vi river det fra hverandre og forenkler. Det gjør det mulig å ta ut kostnader, som ikke var mulig å spare på tidligere tidspunkt, sier Lunder til digi.no

Han forteller at både ledere og mellomledere mister jobben. Kuttene er gjennomført etter en gjennomgang av kompetansen i bedriften, og de med koordinering- og støttefunksjoner mellom enheter skal være hardest rammet.

Ementor har i det siste solgt ut sin driftsvirksomhet til Ergogroup, og kvittet seg med sin virksomhet i Finland. Samtidig er konsulentvirksomhet skilt ut i Avenir, som egen juridisk enhet.

Nå som selskapene er skilt, er det en del funksjoner som kan kuttes, mener Lunder.

– Tidligere har Ementor hatt integrerte forretningsprosesser mellom disse enhetene, og dette krever kompliserte støttesystemer, sier Lunder.

– Men vil ikke dette føre til mindre kryssalg mellom enhetene og dermed lavere omsetning?

– Det kan du si, men vi har endret strategien og håper vi kan opprettholde topplinjen, sier Lunder.

Det som er igjen i Ementor er virksomhet innen infrastruktur. Den har fire hovedområder, forteller Lunder. Den første er IT-plattformvirksomheten, som hovedsakelig bygger på HP og IBM. Videre er informasjonshåndteringsdelen preget av Microsoft, mens mobilitet, IP og bredbåndsdelen primært er bygget rundt produkter fra Cisco. Den fjerde delen er sikkerhet, der Ementor benytter mange mindre leverandører.

– Vi vil spisse både tjenester og produkter, seir Lunder.

Men han vil ikke peke ut noen løsningstyper eller leverandører som selskapet vil satse mindre på. Ikke ennå.

– Vi kommer til å gå igjennom leverandørstrategien, og ønsker å fokusere. Det kan føre til færre leverandører, medgir han.

Å selge produkter ble mindre populært blant konsulenthusene rundt årtusenskiftet. Alle fokuserte på tjenester. Topnordic satser nå i Norge med sitt produktfokuserte konsept, med en gammel Ementor-traver ved roret. Steinar Sønsteby sa tidligere i høst til digi.no at selskapet hans skal ha 20 prosent tjenester, som følge av infrastruktursalget.

Ementor har skilt ut sine konsulenter i Avenir, men ønsker likevel ikke å gå så langt i sitt fokus på produkter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

– Vi ønsker å være en løsningsleverandør, ikke en videreselger av produkter. Vi har en stor konsulentstab, som skal designe riktige infrastrukturløsninger for kundene. Inkludert service og vedlikeholdsarbeid knyttet til løsningene bør 30 til 40 prosent av omsetningen være tjenester, sier Lunder.

Ementor har tatt flere runder med kutt i staben, men dette er Lunders første.

– Jeg håper ikke at det kommer nye runder. Jeg føler vi har gjort det vi trenger, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.