AVTALER & KONTRAKTER

Disse kan levere offentlig e-post

Kan havne i Irland.

Thomas Mathisen leder Posten Norge sitt Digipost, som ønsker å få innpass i den nye digitale meldingsboksen som staten skal betale for. Men han blir utfordret fra blant annet veletablert en irsk aktør.
Thomas Mathisen leder Posten Norge sitt Digipost, som ønsker å få innpass i den nye digitale meldingsboksen som staten skal betale for. Men han blir utfordret fra blant annet veletablert en irsk aktør. Bilde: Per Ervland
20. aug. 2013 - 10:03

Direktoratet for forvaltning og IKT, Difi, sendte i går ut brev til syv leverandører som har søkt å bli leverandør av digital meldingsboks og meldingsformidler til offentlig sektor. Siden staten skal digitalisere kommunikasjonen med innbyggerne har regjeringen bestemt å konkurranse-utsette tjenesten.

Totalt er fire leverandører prekvalifisert til å levere digital postkasse. Dette er danske e-Boks, norske Posten Norge (gjennom Digipost), Strålfors (som eies av Posten Norden) samt det irske selskapet Escher Group.

Alle aktørene, utenom e-Boks, har også prekvalifisert seg til å levere meldingsformidleren, den sentrale tjenesten som skal sørge for at riktig fil havner hos riktig mottaker.

Disse fire aktørene starter nå forhandlinger med Difi, som i løpet av våren neste år tar sikte på å inngå bindende avtaler. Det var tre leverandører som ikke ble pre-kvalifisert. Disse var eNotarius, Visma og Message Managment (tidligere Protectoria).

Den største overraskelsen er nok at det irske selskapet Escher Group, som er stor aktør i markedet for meldingstjenester, som i dag brukes av 55.000 bedrifter i 35 land. Vinner denne aktøren frem kan statlig epost bli levert via servere i Irland.

– Escher Group er en solid leverandør innfor områdene digital post og meldingsformidling, etablert i Irland og med virksomhet i flere europeiske land og i andre deler av verden. De er spennende at de ønsker å levere til Sikker digital posttjeneste i Norge, sier Tone Bringedal, avdelingsleder for digitale tjenester i Difi.

Innen 23. september skal de nevnte leverandørene levere sine tilbud, inkludert priser, til Difi. Deretter vil det bli startet forhandlinger, som igjen skal bunne ut i signerte avtaler. Går alt etter planen vil dette skje våren 2014.

Her illustreres hvordan den sikre digitale postkassen skal organiseres. <i>Bilde: Difi</i>
Her illustreres hvordan den sikre digitale postkassen skal organiseres. Bilde: Difi

Anskaffelsen er delt i to: Den ene er meldingsformidleren. Her skal det velges én leverandør. Når det gjelder digitale meldingsbokser så kan det i teorien bli valgt flere leverandører. Håpet er at ulike aktører må sloss med brukerens gunst i form av brukergrensesnitt, ettersom publikum selv kan velge hvem av de utvalgte leverandørene som kan brukes.

Difi arrangerte tirsdag morgen et informasjonsmøte med et knippe IT-journalister, deriblant digi.no, hvor de redegjorde for løsningen. Der ville de ikke svare på hvor mye dette ville koste, men fortalte at pris vil være utslagsgivende for hvilke leverandør de velger. Staten alene bruker ca. 1 milliard kroner på postporto årlig. Det forventes å bli betydelig lavere ved digital levering.

Uansett så haster arbeidet med å få på plass en struktur for å sikre en sikker digital post til offentlig sektors korrespondanse med borgerne. Regjeringen har som ambisjon at alle innbyggerne i 2014 skal få tilbud om dette. De innbyggerne som ikke vil ha digital post fra stat eller kommune skal få reservere seg, men dette skal bli hovedregelen. Bedrifter skal ikke kunne reservere seg.

Digi.no kommer tilbake med mer fra informasjonsmøtet til Difi, blant annet knyttet til sikkerhetskravene de har satt for tjenesten. Blant annet har Nasjonal sikkerhetsmyndighet stilt seg kritisk til løsningen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.