Disse sjefene tjener mest

Lønnsforskjellene er store for lederne av IT-selskapene i Norge. Ikke alltid er det sammenheng mellom lønn og prestasjon.

Lønnsforskjellene er store for lederne av IT-selskapene i Norge. Ikke alltid er det sammenheng mellom lønn og prestasjon.

Blant de aller mest profilerte lederne av norske IT-selskaper finner vi Eric Sandtrø i Komplett og Jon von Tetzchner i Opera. Begge selskapene har i det siste hatt gode nyheter å melde. Komplett vokser kraftig igjen, mens Opera nylig fikk en kjempeavtale med Motorola.

Men lønn er tydeligvis ikke bestemt av verken høy medieprofil eller prestasjoner, går det frem av en oversikt Finansavisen har samlet sammen. Sandtrø tjente nemlig bare 493.000 kroner i fjor, mens von Tetzchner fikk et solid hopp fra 457.000 til 778.000, ifølge Finansavisens tall. Dette plasserer dem blant de tre dårligst betalte.

Opticoms Robert Keith, derimot, tjente 4,2 millioner, fremdeles uten at selskapet har produkter å vise til. Og Arne A. Jenssen fikk med seg seks millioner ut døra fra et skakkjørt Ementor, som gir ham andreplass på listen.

Øverst på listen troner Andrew Miller i Tandberg alene, med en lønn på 10,1 millioner kroner, samt 450.000 opsjoner. Han tjener dermed over 20 ganger så mye som Sandtrø.

Noen av lønningene henger dårlig sammen med resultatene, men det er også eksempler på at høy lønn følger prestasjoner. For eksempel gjør Øystein Moan det bra som leder av Visma, både når det gjelder selskapets resultater og lønna på 5,3 millioner.

Endre Rangnes i EDB har også hatt suksess, og fikk med seg 4,6 millioner kroner i fjor, et solid hopp fra 3,2 millioner i 2003.

John Markus Lervik i Fast har heller ikke ligget på latsiden, med flere viktige avtaler og god vekst. Han blir belønnet med 4,5 millioner i lønn.

Når det gjelder Sandtrø og von Tetzchner skal det sies at begge to får sin lønn når selskapene går til himmels på børsen. Begge er gründere i egne selskaper, og har betydelige aksjeposter.

Til toppen