JUSS OG SAMFUNN

Disse skal styre EUs IT-politikk

Både Reding, Kroes og Almunia går av.

Věra Jourová (øverst til venstre), Günther Oettinger (øverst til høyre), Andrus Ansip (nederst til venstre) og Margrethe Vestager (nederst til høyre) er de kommende EU-kommissærene som får største makt over IT- og kommunikasjonsbransjene i de kommende årene.
Věra Jourová (øverst til venstre), Günther Oettinger (øverst til høyre), Andrus Ansip (nederst til venstre) og Margrethe Vestager (nederst til høyre) er de kommende EU-kommissærene som får største makt over IT- og kommunikasjonsbransjene i de kommende årene. Bilde: Ministry Of Regional Development CZ, action press/All Over Press, IMAGO/ All Over Press, REX/Francis Dean/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2014 - 16:04

Den 1. november erstattes kommissærene EU-kommisjonen med helt nye medlemmer. Denne uken kunngjorde den påtroppende presidenten, Jean-Claude Juncker, hvem som får ansvar for hva.

Siden 2010 er det særlig tre kommissærer som har hatt innflytelse innen ITK-områdene. Neelie Kroes har hatt ansvaret for kommisjonens digitale agenda og har gjort seg særlig bemerket med sin kamp mot høye mobilpriser på tvers av landegrensene. Dette er dog en kamp hun overtok etter Viviane Reding, som nå går av som kommissær med ansvar for justis, grunnleggende rettigheter og EU-borgerskap. Personvern og IKT har vært blant sakene Reding har jobbet med.

Også konkurransekommissær Joaquín Almunias oppgaver har til tider vært tett knyttet opp mot ITK-saker, ikke minst den pågående etterforskningen av Google og eventuelt misbruk av markedsmakt.

I praksis ser det ut til at det i alt er fire av de nye kommissærene som i særlig grad vil behandle spørsmål knyttet til informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Årsaken er at ansvarsområdene blir noe justert i forhold til det som har vært tilfellet i den inneværende perioden. Utnevnelsene er dog ikke helt endelige, siden kommissærene også må godkjennes av EU-parlamentet.

Andrus Ansip, tidligere statsminister i Estland, er pekt ut som nye visepresident i EU-kommisjonen og ansvarlig for det digitale, indre markedet. Han skal blant annet lede og koordinere arbeidet til flere kommissær, men særlig kommissæren med ansvaret for den digitale økonomien og det digitale samfunnet, Günther Oettinger.

Tyske Oettinger er i dag kommissær med ansvar for energispørsmål. Han har tidligere uttalt seg kritisk om avtalen som så ut til å komme mellom kommisjonen og Google. Til Reuters antyder han at Googles markedsmakt nå kan bli begrenset. Men enkelte andre mener at Oettinger i den nåværende perioden har vist at han kan la seg lede av de store selskapene og at utnevnelsen er en seier for selskaper som Google og Amazon.

Nå er det ikke konkurransepolitikk som blir Oettingers hovedansvar. Derimot er det danske Margrethe Vestager som overtar Almunias rolle og dermed sakene mot Google (søk og Android).

Tsjekkiske Věra Jourová overtar mer eller mindre rollen til Reding, noe som innebærer at hun får ansvaret for å gjennomføre EU-kommisjonens nye reguleringer for datavern, noe som også omfatter områder som personvern og «retten til å bli glemt».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.