Disse slåss om å drifte DNB

Evry tapte kampen om datasenteret.

Disse slåss om å drifte DNB
DNBs toppsjef, Rune Bjerke. Bilde: Terje Pedersen, ANB/All Over Press

Onsdag kunne digi.no presentere at DNB har valgt å flytte alle sine servere til Green Mountains datasenter utenfor Stavanger. Dette betyr at svært mange servere og mye maskinvare som i dag er plassert på datasentre som Evry eier og håndterer i dag, skal flyttes det neste året.

Dette dreier seg imidlertid ikke om mainframe-systemene, som håndteres av Evry. De skal ikke flyttes på, slik vi har forstått det.

Senere i år vil Evry få beskjed om de skal fortsette å drifte DNBs maskinpark de neste årene. Denne kontrakten er ute på anbud, og det er svært store summer som er i spill. En slik avtale vil ha milliard-rammer. Da Evry inngikk kontrakt med DNB i 2009 var verdien på 3,8 milliarder kroner i avtaleperioden, som går ut i 2014. Men dette tallet er nok ikke sammenlignbart med den nye infrastruktur-avtalen DNB er i markedet med. Uansett er det snakk om mye penger.

Det er fire aktører som er aktuelle leverandører – og som nå alle er på oppløpssiden. Evry, CSC, Tata Consultancy Services (TCS) og HCL. De to siste er globale giganter, med dype røtter i India. HCL har blant annet vunnet en viktig kontrakt med Statoil. TCS er allerede inne i DNB gjennom leverandør innen applikasjonsutvikling og vedlikehold. Etter det digi.no kjenner til skal både Infosys og Hewlett Packard være ute av dansen.

Tidligere i år ble det kjent at TSC sammen med Cap Gemini vil bli leverandører av tjenester innen applikasjonsforvaltning og utvikling.

For Evry er det viktig å beholde DNB. DNB er en av den største kunden til selskapet og mange Evry-ansatte vil bli berørt dersom dette oppdraget skulle forsvinne til en utenlandsk aktør. Etter det digi.no kjenner til ville Evry gjerne beholde datasenter-avtalen, men deres tilbud nådde ikke opp i konkurransen med Green Mountain.

Evry bygger nå et stort datasenter i Fet, utenfor Oslo, sammen med Digiplex. Etter at Green Mountain fikk DNB som kunde blir dette anlegget, og Digiplex sitt anlegg på Fet, de to største aktørene.

Geir Remman, kommunikasjonsdirektør i Evry, forteller til digi.no at kontrakten som DNB har inngått med Green Mountain ikke forandrer situasjonen med hensyn til de forhandlingene de er inne i. Evry kan, på lik linje med konkurrentene, drifte DNBs løsninger hvor DNB ønsker at de skal driftes. Han vil for øvrig ikke kommentere prosessene som nå pågår.

Etter det digi.no forstår var det veldig viktig for DNB at avtalen om hvor deres maskinvare skal stå ikke er knyttet opp til avtalen om hvem som skal drifte boksene. Årsaken gir seg selv: DNB vil ha fleksibilitet med tanke på leverandørbytter. Man vil ikke komme i en situasjon hvor man fysisk må flytte masse maskinvare når man skal bytte.

Fra kilder i datasentermarkedet blir digi.no fortalt at dette begynner å bli en gjengs strategi: Altså å frikoble datasenter fra drift av infrastruktur.

Evry har fått mye kritikk for driftsstabiliteten til DNB. Dette har bedret seg betydelig de siste månedene, men rett før helgen opplevde igjen DNB problemer. Den gangen var det riktignok en feil som Oracle måtte ta ansvar for, men ethvert tilfelle av nedetid er noe som irriterer Norges største bank mye.

Driftsstabilitet er uansett det viktigste DNB styrer etter når det kommer til leverandørbytte. Men dette er et tema og en risiko uansett leverandør.

Hvem som vinner avtalen med DNB blir ikke kjent før senere i høst.

    Les også: