Disse to overtar Intel

Splitter topplederjobben i et kritisk punkt i brikkegigantens historie.

Disse to overtar Intel
Intel får nye toppsjefer den 16. mai, da Paul Otellini går av. Her fra brikkegigantens hovedkvarter i Santa Clara, California. Bilde: Intel

Etter 38 år i selskapet, halvparten i ledelsen og de siste åtte som toppsjef, kunngjorde Paul Otellini (62) i fjor høst at han trekker seg fra alle verv og stillinger i Intel i løpet av mai 2013.

Han skulle normalt ha ledet brikkegiganten til fylte 65 år, offisiell pensjonsalder i virksomheten, så beslutningen kom som en overraskelse.

Brian Krzanich (52) blir ny toppsjef, mens Renee James (48) overtar som president i brikkegiganten.
Brian Krzanich (52) blir ny toppsjef, mens Renee James (48) overtar som president i brikkegiganten. Bilde: Intel

Otellinis etterfølgere er nå utpekt. Det blir to stykker. Selv holdt han posisjon både som konsernsjef (CEO) og president, men disse stillingene blir nå fordelt på to personer.

Brian Krzanich (52) blir ny konsernsjef. Det er ingen overraskelse, men følger en lang Intel-tradisjon med interne opptrykk. Krzanich (uttales «ker-san-itsj») har 31 års erfaring med en lang rekke lederposisjoner i bedriften, sist som nestkommanderende (chief operating officer) under Otellini.

Opprykk gis også til Reneé James (48), som blir president. Også hun har svært lang erfaring med sine 25 år lange karriere i Intel. James kommer fra stillingen som øverste sjef for programvare og tjenester.

Hun har tidligere vært nevnt som en aktuell kandidat til toppleder, men den posisjonen blir nå altså delt mellom henne og Krzanich.

Tospannet har i forkant diskutert et slikt samarbeid, uansett utfallet av styrets beslutning om hvem som skulle etterfølge Otellini, opplyser de til New York Times.

– Hun var en svært aktuell kandidat. Vår visjon om et mobilt, sammenkoblet datamiljø var så lik, at vi så hvordan vi felles kunne drive utviklingen raskere, forteller Krzanich til avisen.

Overgangen kommer på et kritisk punkt i selskapets 45 årige historie. Etter å ha fylt store deler av verdens servere og pc-er med prosessorer i mange tiår, har Intel slitt med å komme opp med konkurransedyktige produkter tilpasset mobile enheter.

Det er nettopp strategien rundt sårt tiltrengt satsing på energigjerrige, strømeffektive brikker til smarttelefoner og nettbrett som blir deres antatt første og viktigste oppgave.

Dette skjer selvsagt ikke i et vakuum, da Intels fjerde gjenerasjons Core-prosessorer, kjent som Haswell, etter planen skal lanseres i inneværende kvartal.

Aksjekursen til selskapet steg en halv prosent i løpet av torsdagen, så arverekken har ikke blitt negativt mottatt i markedet.

Begge de nye topplederne tiltrer sine nye posisjoner den 16. mai i forbindelse med selskapets generalforsamling. Det opplyses at Paul Otellini i en periode skal fungere i en rådgivende stilling.

    Les også:

Les mer om: