Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Disse vil konkurrere med Surface

Windows RT til mer enn bare nettbrett, ifølge Microsoft.

PC eller brett? Ja, takk begge deler. Bildet viser et Windows RT-produkt fra Asus med avtakbart tastatur, både med en tidlig prototyp (t.v) og en mer ferdig variant til høyre.
PC eller brett? Ja, takk begge deler. Bildet viser et Windows RT-produkt fra Asus med avtakbart tastatur, både med en tidlig prototyp (t.v) og en mer ferdig variant til høyre. Bilde: Microsoft

Asus, Lenovo, Dell og Samsung vil alle lansere ARM-baserte «pc-er» med Windows RT.

Det er Microsoft som bekrefter de tre sistnevnte som partnere ved den kommende lanseringen i et blogginnlegg.

Asus er den eneste av disse som på forhånd har varslet et nettbrett med det nye operativsystemet, nemlig Asus Tablet 600, som vil konkurrere med Microsofts egen Surface.

Mer enn brett

Vi bruker hermetegn innledningsvis i artikkelen fordi dette er produkter som utfordrer de flestes oppfatning av hva en pc er. Les: Skal dette være et nettbrett?. Poenget blir ytterligere forsterket av Microsoft selv i gårsdagens kunngjøring.

Uten å gå altfor mye inn på detaljene, gir Microsoft et innblikk i den store bredden av Windows RT-produkter som skal komme.

- Windows RT kommer til mer enn bare nettbrett. Noen av pc-ene med Windows RT leveres med fullverdig tastatur og styreflate-løsninger, som enten kan kobles av/monteres i en dokking eller et tradisjonelt kamskjell, skriver selskapet.

Foruten rene nettbrett, kommer det altså også nettbrett med tilhørende tastatur, men også bærbare pc-er på denne plattformen.

Og litt mer konkret: Produktene oppgis å ha skjermer fra 10,1 tommer opp til 11,6 tommer, vekt på mellom 520 og 1200 gram og en tykkelse i spennet fra 8,35 til 15,6 millimeter.

ARM-maskinene vil som kjent ha «lav-ende»-utgaven av Windows 8, bestående av brukergrensesnittet tidligere kalt Metro (nå kjent som «Modern UI»), men uten støtte for tradisjonell x86-programvare.

Batteritiden på de varslede produktene skal ifølge Microsoft være på mellom 8 og 13 timer ved avspilling av høyoppløst video. I såkalt «tilkoblet standby», en form for dvale-tilstand der maskinen likevel kan vekkes på et blunk, skal batteriet tåle mellom 320 og 409 timer på en lading.

Microsoft understreker at disse egenskapene representerer målinger de har gjort på et tidlig stadie av produktutviklingen.

Acer blir som ventet ikke nevnt på listen over partnere som vil levere Windows RT-maskiner. Det taiwanske selskapet er kritiske til Microsofts beslutning om å entre markedet med egne maskinvareprodukter i konkurranse med partnerne.

HP har besluttet å vente til de klare med et x86-nettbrett, som skal ha fullversjonen av Windows 8, som ventelig vil komme noe senere.

Toshiba glimrer også med sitt fravær på listen over partnere i denne sammenheng. De skal ha droppet eller utsatt planene om ARM-baserte Windows-produkter. Årsaken er forsinkelse i komponentleveranser, ifølge Bloomberg.

    Les også: