BEDRIFTSTEKNOLOGI

Distribusjonskjeder vil bryte sammen

En uavhengig analytikergruppe mener det vil bli færre mellomledd mellom produsent og konsument ettersom internetthandelen øker og ERP-teknologien modnes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. juli 1997 - 09:23

Ovum, en britisk analytikergruppe med IT som hovedsatsingsområde, presenterte nylig sine forskningsresultater angående potensielle fordeler og ulemper forbundet med organisasjoners implementering av "enterprise resource planning"(ERP). I rapporten hevdes det at markedet for ERP vil endres fra å være selgerdrevet til å være brukerdrevet, med en utvikling mot "optimisation of resources and processes" (ORP). Ettersom bruken endres, vil nye arbeidsmetoder og applikasjoner gjøre det mulig for brukerne å reagere raskt ved å endre og optimalisere ressurser og forretningsprosesser.

I samarbeid med Cambashi, et konsulentfirma med produksjonsteknikker og marked som spesialitet, ser rapporten for seg et fall i implementasjonskostnadene for ERP-brukere etter som teknologien modnes. Det påstås også at de tradisjonelle distribusjonskanalene vil kollapse på grunn av en økning av kommersielle transaksjoner via Internett.

Sluttbrukernes kostander beregnes på verdensbasis å nå 14 milliarder dollar i år 2002, med en vekst på 20 prosent per år. Veksten ved Stillehavsranden i Asia vil overgå Europa og Nord-Amerika.

- For å konkurrere globalt, må produsenter tilpasse forretningene sine kontimuerlig, sier Mike Evans, direktør ved Cambashi og medforfatter av rapporten.

- Mange har allerede adoptert nye leder- og produksjonsfilosofier og ønsker å utnytte informasjonsteknologien mer effektivt enn sine konkurrenter.

Men implementering av ERP kan være en kostbar investering, i følge Evans opptil 3 prosent av omsetningen.

Evans legger til at ERP-implementering har enorm betydning for omtrent alle aspekter ved forretningsdriften. ERP gir løfter om én database, én applikasjon og ett brukergrensesnitt for hele selskapet, hvor ulike systemer en gang styrte produksjon, distribusjon, finansiering og salg. Ved å hente informasjon fra hver funksjon, hjelper ERP ansatte og ledere å planlegge, overvåke og kontrollere hele forretningen.

Ifølge Ovums rapport, må det være klart for ledere at ERP er fordelaktig for produsenter på tre måter:

  • Produksjonseffektivitet: Innsparing på grunn av økt produksjonseffektivitet er essensielt innsparing av kostnader som et resultat av de ansatte gjør ting på riktig måte. ERP kan gi mellom 30 prosent og 60 prosent innsparing i budsjettene til brukernes informasjonssystemer. Kostnader forbundet med administrasjon, lager og arbeidsprosesser minker, takket være strømlinjeformete prosesser og forbedret planlegging.
  • Effektiv informasjonstilgang: Tilgang til integrert informasjon betyr at ledere og stab kan fatte raskere og bedre avgjørelser. De kan gjøre dette fordi ERP-systemer støtter datavarehus, online analytisk prosessering (OLAP) og integrasjon av finansielle data. Ledere definerer også forretningsprosesser. Disse får ved hjelp av ERP bedre kontroll, men må ofte tilpasse sine prosesser til ERP-systemet. Resultatet er at de ansatte følger definerte prosedyrer, gjør færre feil og tilbyr enhetlige tjenester.
  • Konkurransefordeler: ERP gjør det mulig for produsenter å gjøre ting som kundene setter pris på og som konkurrentene ikke er i stand til. Ikke bare framskyndes leveringsdatoer fra tre uker til tre dager, men andelen av leveranser øker fra kanskje 75 prosent til 87 prosent. Mange ERP systemer oppgir leveringsdato i det ordren registreres. De siste systemene inkluderer webtilpassede produkter - konfigurasjoner som lar produsenten tilby skreddersydde produkter over Internett.

World Wide Web tillater potensielt at produsenter hopper over sin distribusjonskjede og selger direkte til konsumenten, noe som både er til produsentens og konsumentens fordel.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.