Ditt kabelhode er verdt 80.000,-

Kabel-TV selskapet NTL kjøper kabel-TV virksomheten til Cable&Wireless for 8,2 milliarder pund (100 milliarder kroner) i kontanter, gjeld og aksjer. Dette priser samtidig hver av CWs kabel-TV kunder til et sted mellom 30 og 80.000 kroner, på nivå med de største kabel-oppkjøpene i USA den siste våren.

Kabel-TV selskapet NTL kjøper kabel-TV virksomheten til Cable&Wireless for 8,2 milliarder pund (100 milliarder kroner) i kontanter, gjeld og aksjer. Dette priser samtidig hver av CWs kabel-TV kunder til et sted mellom 30 og 80.000 kroner, på nivå med de største kabel-oppkjøpene i USA den siste våren.

NTL, som er et amerikansk selskap, eier en av Storbritannias største kabel-TV virksomheter og vokser til 2,8 millioner kunder etter å ha overtatt Cable & Wireless virksomhet, som alene bestod av 1,2 millioner kunder. Selskapet hindrer samtidig at hovedkonkurrenten Telewest kan kjøpe seg ytterligere opp i det britiske kabel-TV markedet. NTL betaler 2,9 milliarder pund i kontanter og 3,4 milliarder pund i nyutstedte aksjer i NTL for selskapet, mens resten er gjeld knyttet til aksjeposten på 53 prosent i kabel-selskapet som Cable & Wireless eier.

Fordelt på de 1,2 millioner C&W kabelkunder kommer dermed kontantprisen for selskapet alene opp i 30.000 kroner per kunde. Legger en til aksjene og gjelden som følger med selskapet kommer prisen per kunde opp i svimlende 80.000 kroner.

Kjøpet hadde neppe kommet igjennom om NTL ikke hadde samarbeidet med France Telecom. Det franske teleselskapet gikk for få dager inn med 1 milliard dollar i kabelselskapet i bytte for 10 prosent av aksjene, men selskapet er nå villig til å betale ytterligere 4,5 milliard dollar mot å øke eierandelen til nærmere 25 prosent.

- Investeringen i NTL er i tråd med France Telecoms internasjonale strategi med Europa i sentrum, sier toppsjef i France Telecom, Michel Bon i en kommentar til oppkjøpet.

C&W overtar samtidig resten av aksjene i kabel-selskapet, som selskapet ikke eide, som inneholder blant annet delene som driver med tele og datakom til bedriftskunder.

Bell Atlantic har også et ord med i laget som eier av 18,5 prosent av CWs kabelselskap. Styret i selskapet møtes tirsdag og blir det nei der blir det ingen handel. Det er imidlertid lite som tyder på det.

Tidligere har Cable & Wireless vært i forhandlinger om kjøp av Telewest, som var delvis eiet av det amerikanske kabelselskapet MediaOne, som i vår ble kjøpt av AT&T. Forutsetningen for kjøpet var at AT&T solgte Telewest-aksjene.

Denne handelen kommer på toppen av en rekke andre oppkjøp innenfor kabel-TV det siste året. For få uker siden ble blant annet det Stockholms-baserte kabel-TV selskapet StjärnTV solgt til United Pan-Europe Communications (UPC) for 400 millioner dollar, eller 3,2 milliarder kroner. Da dette selskapet sist ble omsatt i mars 1998 skjedde dette til 730 millioner kroner. AT&T kjøpte TCI 55 milliarder dollar i mars i år og Media One for 54 milliarder dollar i april. Også Microsoft har vist interesse for kabel-TV, ved blant annet å kjøpe 8 prosent av aksjene i UPC i februar for 300 millioner dollar.

Til toppen