Diverse streif-steder

Et utvalg nye nettsteder denne uka: Norge: – Følg med i forsvaret – NRK legger ut Hamsun – Teater – Skattetips – Video i web-presentasjon – Penere statistikk – Penere fra Bergen Internasjonalt: – Nyfødt neshorn – Online bibliotek – For ingeniører (og andre) – Flere web-ressurser – Amerikanske priser – Guide til Web-design – Søk etter patenter

Et utvalg nye nettsteder denne uka: Norge: – Følg med i forsvaret – NRK legger ut Hamsun – Teater – Skattetips – Video i web-presentasjon – Penere statistikk – Penere fra Bergen Internasjonalt: – Nyfødt neshorn – Online bibliotek – For ingeniører (og andre) – Flere web-ressurser – Amerikanske priser – Guide til Web-design – Søk etter patenter

Fra Norge
Følg med i forsvaret
http://www.nonet1.com/fofo/>Forsvarets Forum har publisert sitt første "nettnummer". Internett-utgaven vil følge samme utgivelsesplan som den trykte utgaven, og fornyes to ganger i måneden.

NRK legger ut Hamsun
http://www.nrk.no/hamsun/index.html>Knut Hamsun legges ut på Internett i et samarbeid mellom Nasjonalt læremiddelsenter (NLS) og NRK. Ideen er å gjøre NRKs arkivmateriale om Hamsun tilgjengelige for flere, samtidig som tjenesten siktes inn mot skoleverket. Utover i 1997 vil tjenesten bli oppdatert hver eneste uke. En fullverdig internett-tjeneste om Knut Hamsun skal stå ferdig høsten 1997.

Teater
http://www.sn.no/nationaltheatret/>Nationaltheatret har en prøvetjeneste ut januar som man regner med vil gå over i vanlig drift. Forsiden kan virke uaktuell, men tjenestene er det ikke. Du kan bestille billetter og lære mer om Samuel Beckett.

Skattetips
http://www.skatteetaten.no/>Skatteetaten har åpnet en side for direkte informasjon per web, som er bemannet 23. 24. og 27. januar. Siden har også et skatteberegningsskjema som passer til de av oss med enkle inntekts- og formuesforhold. Du kan ikke bruke det hvis du har næringsinntekt.

Video i web-presentasjon
bastian.moldenett.no/nl/strholm/index.html>Strømsholmen Sjøsportsenter i Vevang har lagt ut videoer i sin presentasjon. Virkningen gir rom for ettertanke hvis du er opptatt av hvordan ditt web-sted kan fornyes. Beregn god tid til å laste ned både video og plug-in!

Penere statistikk
http://www.ssb.no/>Statistisk sentralbyrå har ikke pyntet på selve statistikken, men på presentasjonen av den. Web-stedet har gjennomgått en positiv ansiktsløfting som gjør det ikke bare mer tiltrekkende, men også enklere å bane vei blant tallene.

Penere fra Bergen
www.ba.no/>Bergenavisen ("BA") har også pyntet og forbedret seg. Om du ikke deler redaktørens fargesans kan du kanskje ha glede av de nye utelivssidene og av søkemotoren.

Fra resten av verden
Nyfødt neshorn
Et neshorn født 15. januar på Kolmården dyrehage i Stockholm kan skues "live" (nytt foto hvert tredje minutt) hos den svenske avisa Expressen. Klikk på feltet merket "Newton" øverst på siden. Det er pekere til liknende tilbud, og til bakgrunnsinformasjon om neshorn.

Online bibliotek
http://www.elibrary.com>The Electric Library henvender seg til engelsk talende skoleelever og studenter med samtidig søkemuligheter gjennom hundrevis av bøker, tidsskrifter, aviser og avskrifter fra radio og tv. Den søkbare basen inneholdere også kart og fotografier. Du kan tegne deg eller din skole til to ukers gratis prøveabonnement. Abonnementsprisen er avhengig av skolens størrelse. Individer kan tegne seg for 10 USD i måneden. Biblioteket er beslektet med Researchpaper.com, et web-sted med tips og skrivehjelp til skoleelever som lager særoppgaver.

For ingeniører (og andre)
http://www.eevl.ac.uk/welcome.html>Edinburgh Engineering Virtual Library (EEVL) kaller seg "the UK gateway to engineering on the Internet". Målgruppen er forskere og høyere utdanningsinstitusjoner som trenger adgang til gode informasjonskilder på nettet. I Storbritannia er det tilsvarende tilbud for samfunnsvitere ("SOSIG")] og for [leger ("OMNI").

Flere web-ressurser
http://www.teleport.com/~netpro>NetPro Internet Consulting ville trekke flere folk til sitt web-sted, og gjorde det om til et senter for web-ressurser. Du kan bruke det som utgangspunkt til å finne programvare-bibliotek, fagordbøker, og en hel rekke andre interessante og kanskje til og med nyttige ting. Langt nede på første side finnes for eksempel Go-Get-It, en automatiserbar og enkelt håndterlig personlig agent.

Amerikanske priser
http://oracle.uvision.com>Computer ESP gir deg amerikanske priser på alt som finnes av maskinvare til PC-er og Mac, fordelt på butikker ordnet per delstat. Hendigst for USA-boere, men kanskje nyttig hvis du vil vurdere om det norske prisleie for et bestemt produkt ligger litt mer i overkant enn egentlig nødvendig.

Guide til Web-design
http://applenet.apple.com/hi/index.html>Apple Web Design Guide fortalte jeg om i forrige uke. Nå har den flyttet til denne adressen.

Søk etter patenter
IBMs patentdatabase ble nevnt i en http://web.sol.no/kanal1/digimedia/er17064369.htm>tidligere artikkel – pekeren var dessverre utelatt. Databasen dekker samtlige patenter i USA siden 1972.

Til toppen