TELEKOM

DLD blir utsatt

Regjeringen har satt ny dato.

8. nov. 2013 - 09:32

OPPDATERT: Regjeringen bekrefter at innføringen av Datalagringsdirektivet blir utsatt. Se lengre nede i saken for detaljer.

Innføringen av Datalagringsdirektivet (DLD) har vært en mare for politikerne, men det har tatt tid å innføre det omstridte EU-direktivet som har møtt massiv motstand.

På sin Facebook-profil skriver tidligere statssekretær i Samferdselsdepartemementet, Geir Pollestad (sp), at det nå går mot en ny utsettelse for direktivet.

– I april 2011 hadde Høgre og Ap det særs travelt med å handsame datalagringsdirektivet i Stortinget. Eg og Sp var sterkt mot denne overvakinga av alle i Noreg. No har den nye samferdselsministeren ytterlegare utsett innføringa til 1.juli 2015. Det er så bra at eg ikkje eingong skal nemne ordet «gjennomføringskraft», skriver Pollestad på Facebook.

Han oppgir ingen kilder for opplysningene og det har ikke lyktes digi.no å få kontakt med den nåværende stortingsrepresentanten. Han har imidlertid vært tett på DLD-prosessen mens hans satt i den politiske ledelsen i departementet som er ansvarlig for direktivet.

Tidligere har det vært kjent at direktivet vil kunne bli utsatt til årsskiftet 2015, etter å ha blitt skjøvet på flere ganger. En av årsakene er usikkerhet om hvordan direktivet skal bli innført, samt hvem som skal betale kostnaden.

Da Stoltenberg-regjeringen la frem sitt forslag til budsjett i oktober, like før de gikk av til fordel for Solberg-regjeringen, hadde de lagt inn 233 millioner kroner til innføring av direktivet i 2014-budsjettet. Dersom Pollestad har rett kan det være at Solberg-regjeringen vil frigjøre disse midlene til annet bruk i politiet.

OPPDATERT: I tilleggsproposisjonen melder regjeringen at de vil utsette innføringen av direktivet. «Regjeringen tar sikte på å fremme forslag til kostnadsfordelingsmodell mellom ekomtilbyderne og staten for Stortinget i vårsesjonen 2014. Dette vil blant annet gi mulighet til å vurdere direktivet i lys av EU-domstolens avgjørelse som er ventet i februar 2014. Iverksetting av datalagringsreglene utsettes dermed slik at lovendringene som gjennomfører direktivet kan tre i kraft 1. juli 2014. Det tas sikte på at lagringsplikten skal gjelde fra ett år etter lovendringenes ikrafttredelse, dvs. fra 1. juli 2015.»

Etter at direktivet ble innført i Norge har det støtt på problemer i andre EU-land, og mye tyder på at det vil bli tatt opp til revisjon. Den norske prokastrineringen kan dermed bidra til at det aldri blir innført.

Det var Arbeiderpartiet, med støtte fra Høyre, som sikret flertall i Stortinget da direktivet ble banket igjennom i 2011. Både Høyres regjeringspartner FrP og støttepartiene Venstre og KrF, har vært sterke motstandere hele veien.

Her er meldingen fra Pollestads åpne Facebook-profil:

Innlegg av Geir Pollestad.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.