JUSS OG SAMFUNN

- DLD er helt meningsløst

Bred markering mot datalagring foran Stortinget.

12. apr. 2010 - 09:33

EIDSVOLLS PLASS (Digi.no): I nydelig vårvær valgte rundt 450 mennesker å møte opp foran Stortinget. Lørdag demonstrerte folk mot EUs datalagringsdirektiv i både Oslo, Bergen og Trondheim.

- Tror dere Henrik Ibsen eller Bjørnstierne Bjørnson hadde godtatt at alle deres brev skulle registreres av postverket og lagres for all fremtid - i tilfelle det stod noe kriminelt i brevene deres? Vi bør heller ikke akseptere det når det gjelder vår digitale kommunikasjon.

Slik åpnet Trine Skei Grande, parlamentarisk leder og kommende partileder i Venstre sin appell. Hennes andre store poeng var at direktivet rett og slett ikke fungerer.

- Datalagringsdirektivet er totalt meningsløst. Det er så lett å omgå at selv en halvveis datakyndig person som meg kan gjøre det.

Bak markeringen står den tverrpolitiske organisasjonen Stopp datalagringsdirektivet. Både folket som samlet seg på gresset foran Stortinget og talerlisten så ut til å representere en bred miks fra hele det politiske landskapet.

Her stod sosialister, kommunister, liberalere og høyrefolk side om side. Både EU-tilhengere og -motstandere. Det var et merkelig syn. Dress, palestinaskjerf, barnevogner og kaffe latte om hverandre.

Høyre-politiker og konservativ bloggkjendis Heidi Nordby Lunde («Vampus») ga til og med en varm klem til kommunist og tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre, nå leder for Litteraturhuset etter hans flammende tale.

Myhre fortalte hvordan det har vært å være overvåket i 37 år, helt siden han var åtte uker gammel. - Det er ikke sånn at barndommen og livet ble ødelagt av dette. Men det betyr at noen samler informasjon om deg, som du ikke vet at de har. Det kan få konsekvenser for deg, når du søker jobb eller gjør andre ting.

- Den beste appellen jeg har hørt på lenge, smalt det fra Nordby Lunde.

Ifølge talerne handler DLD om overvåkning, og denne overvåkningen virker ikke.

- Vi etterlater oss elektroniske spor nesten hele tiden. Datalagring dreier seg om å registrere nesten kontinuerlig hvor man er, for eksempel ved bruk av en smart mobiltelefon. Vi ønsker ikke en slik samfunnsutvikling, sa SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Konferansier for dagen, Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), illustrerte synet slik:

- På Oslo S er det fem hundre overvåkningskameraer. Hvis logikken til de mest ivrige overvåkningstilhengerne stemte, så burde Oslo S vært det tryggeste stedet i hele Norge. Det tror jeg med hånden på hjertet ikke det er mange som ferdes her i byen som mener.

Samme dag møtte det 250 personer i Trondheim og 100 i Bergen på tilsvarende markeringer mot datalagringsdirektivet, ifølge organisasjonen Stopp datalagringsdirektivet. Protestbevegelsen har samlet rundt 8000 underskrifter i sin kampanje.

Høringsrunden om datalagringsdirektivet avsluttes i dag, mandag 12. april. Regjeringens proposisjon om direktivet er bebudet til høsten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.