JUSS OG SAMFUNN

DLD gir ansvar til domstolene

Slutt på at Post- og teletilsynet avgjør søknader om innsyn i trafikkdata.

10. des. 2010 - 14:56

Regjeringens forslag til gjennomføring av EU-direktivet om lagring av trafikkdata, kjent som datalagringsdirektivet eller DLD, innebærer endringer i Post- og teletilsynets ansvarsområder, presiserer tilsynet i en kort melding.

    Les også:

Etter dagens ordning må politiet, påtalemyndigheten og Finanstilsynet henvende seg til Post- og teletilsynet (PT) dersom de i henhold til ekomloven ønsker innsyn i trafikkdata. PT behandler og avgjør søknadene.

Dersom regjeringens lovforslag om implementering av DLD blir vedtatt av Stortinget, vil PT miste dette ansvarsområdet. Forespørsler om innsyn i trafikkdata skal i stedet rettes til, og behandles av, domstolene.

PT skal fortsatt saksbehandle slike begjæringer fra parter i sivile saker.

- Det er i tråd med vårt høringsinnspill til regjeringen at vi prinsipielt mener domstolene bør ha hovedansvaret for å gi unntak fra taushetsplikten, og dermed innsyn i enkeltpersoners trafikkdata. Personvernet er veldig viktig, og vi har tillit til at alle innsynsbegjæringer fortsatt blir behandlet med like stort alvor, også uten vår medvirkning, sier PT-direktør Willy Jensen.

PT har årlig behandlet flere enn 2 000 innsynsbegjæringer, heter det. Tilsynet sier det venter å spille en sentral rolle når forskrift om datalagring skal utarbeides. Det forbereder seg også på økt tilsyn med ekomselskapenes lagring av trafikkdata.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.