– DLD må også gjelde kafeer

Kripos med nye krav i høring om EU-direktivet om datalagring.

– DLD må også gjelde kafeer
Tomme stoler på kafe en sur høstmorgen i november. Kripos vil at kafeeiere, i likhet med teleselskaper, skal omfattes av datalagringsdirektivet. Bilde: Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Oslo (NTB): Politiet vil ha slutt på at man kan surfe anonymt på nettet til flyplasser, hoteller, restauranter og kafeer.

Post- og teletilsynet jobber nå med en forskrift som skal definere hvordan Norge skal implementere det såkalte Datalagringsdirektivet, og helt siden februar i år har det kommet inn høringsuttalelser.

Mens tilsynet ikke legger opp til at lagringsplikten skal gjelde særlig flere enn teleselskaper og internettleverandører, skriver Kripos i sitt høringsnotat at de mener lagringsplikten bør skjerpes inn til å gjelde bedrifter, hoteller og andre som tilbyr nettilgang eller såkalte hotspots, skriver Computerworld.

Får politiet det som de vil, blir det dermed ulovlig å være anonym når man logger seg på nettilgangen hos alt fra kafeer og restauranter til flyplasser og gjestenett hos bedrifter.

Kripos viser til bestemmelsen om at man ikke skal kunne være anonym som mobiltelefonbruker, og viser også til Danmark hvor man har utvidet lagringsplikten.

«Basert på dette er det Kripos' klare vurdering at enhver bedrift/institusjon som tilbyr internettaksess eksternt må underlegges lagringsplikt for denne typen data for at formålet med lagring skal oppnås,» skriver Kripos i høringsuttalelsen.

Kripos mener det kun er private hjem som skal få slippe datalagring.

Den endelige forskriften vil være klar om noen uker og Datalagringsdirektivet skal implementeres mot slutten av 2013, opplyser Samferdselsdepartementet til avisen. (©NTB)

Les mer om: