BEDRIFTSTEKNOLOGI

DND vil sende brukte PC-er til Russland

Den Norske Dataforening Finnmark samler inn brukte PC-er fra det lokale næringslivet. PC-ene skal til det offentlige biblioteket i Severomorsk.

Eirik Rossen
24. apr. 1998 - 16:55

Biblioteket har henvendt seg til Barentssekretariatet som har formidlet forespørselen videre til DND Finnmark.

- Det de ønsker er 386- eller 486-maskiner under DOS eller Windows 3.1, forteller Jan Vidar Skoglund i DND Kirkenes.

- Russerne har ikke råd til å kjøpe nye maskiner, men de er flinke til å programmere, og har mange menneskelige ressurser å øse av. På vår side av grensa er det mange som bare har stua bort brukbare maskiner. Vi har allerede fått inn seks PC-er. Vi føler at vi trenger ti til tolv maskiner før vi kan sende noe avgårde.

Skoglund klargjør maskinene og sjekker at alt virker som det skal - selv om russerne er flinke til å mekke, mener han det er viktig at materialet som sendes østover, fungerer.

De formelle kostnadene til prosjektet, det vil si transporten til Severomorsk, dekkes av Barentssekretariatet. Russerne skal ikke betale noe.

- Severomorsk er en by på 65.000 innbyggere tre mil nordvest for Murmansk, forklarer konsulent Britt Grønnås i Barentssekretariatets kontor i Kirkenes. - Det offentlige biblioteket der er ganske svært. Det har 16 avdelinger. Tilbudet er langt mer enn bare bøker. De har dokketeater, tegnerom for barn, diskusjonsrom for voksne og mye annet.

Den første henvendelsen om hjelp til datautstyr kom i november 1996. Grønnås formidlet den videre til DND som utover våren i fjor greide å samle inn seks PC-er. De ble dessverre stående på et lager i Alta.

- Så kom det en sommervikar med ryddedilla, forklarer Grønnås. - Alle seks PC-er ble kasta, og bare en av dem lot seg berge. Nå er det kommet en ny henvendelse, fra den samme kvinnelige biblioteksjefen som imens er blitt viseordfører i Severomorsk. I går sto det en notis i lokalavisa om at en ny innsamling var på gang. Da fikk vi besøk av den russiske konsulen som spurte om vi virkelig ville greie å få til noe. Jeg sa at denne gangen blir det ikke noe av sommervikarer med ryddedilla. Gjennom konsulen skal vi nok sørge for at også de russiske tollmyndighetene samarbeider.

Grønnås sier at biblioteket i Nikkel har bedt om å få én PC, og at konsulen, som driver på russisk budsjettnivå og ikke en gang har kopimaskin, godt kunne trengt en sjøl.

- Severomorsk er igjen blitt en lukket, militær by, sier Grønnås. - Men jeg har alle kontaktene som trengs, så det skal nok la seg ordne å komme inn. Ti-tolv PC-er får fint plass i en HiAce. Og 28 mil herfra til Severomorsk, det er ingen sak for en finnmarking.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.