DNS kan bli en telefonkatalog

Nytt toppdomene åpner muligheten for kryptert kontakt-informasjon.

DNS kan bli en telefonkatalog

Nytt toppdomene åpner muligheten for kryptert kontakt-informasjon.

Domain Name System (DNS) er internetts hierarkiske og distribuerte navnesystem. Det gjør det blant annet mulig å oppgi et domenenavn istedenfor en IP-adresse når man spesifiserer nettstedet man ønsker å besøke med nettleseren.

Systemet holder også orden på andre oppslag, for eksempel IP-adressen til en e-postserver. Teknisk sett er det heller ingen ting i veien for at annen informasjon kan lagres i DNS.

På onsdag ble et nytt toppdomene tilgjengelig. .tel er et domene for telebransjen, og nå fremheves nye muligheter for å bruke DNS til å lagre mer enn bare IP-adresser.

Det kan for eksempel brukes til å lagre kryptert kontaktinformasjon. Hvis for eksempel bedrifter, personer og organisasjoner legger e-postadresser, telefonnumre, adresser og lenker til sin webside i DNS, så vil man ha et standardisert sted for å slå opp det som til enhver tid er oppdatert informasjon.

Tjenesten kan også brukes for virtuelle brukerkontoer i for eksempel Xbox Live og Second Life.

Teknisk sett er det uproblematisk, men forutsetningen er at markedet ønsker det.

- Et .tel-navn administrerer alle de forskjellige måtene du holder kontakt med folk på nettet, sier Justin Hayward, kommunikasjonsdirektør i Telnic, operatøren med ansvaret for .tel-registeret, til International Herald Tribune.

Han har stor tro på ideen, og mener at den lettest vil få aksept i utviklingsland som i stor grad har hoppet over PC-stadiet og gått rett på internett via mobiltelefoner.

Foreløpig er .tel bare tilgjengelig for bedrifter og organisasjoner, og de må betale en årlig avgift på hele 400 dollar. Telnic åpnet opp sin infrastruktur for utviklere derfra i oktober, og det er således et stykke å gå før dette eventuelt blir skikkelig utbredt.

Fra 3. februar åpnes det for at man kan kjøpe .tel-domener for 150 dollar i året, og fra 24. mars kommer prisnivået ned på 20 dollar i året.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) godkjente .tel-domenet i 2006, etter at Telnic søkte om det.

Til toppen