DNV vil sertifisere Galileo

Den Norske Veritas kan vinne den første sertifiseringskontrakten for Europas posisjoneringssystem Galileo.

Den Norske Veritas kan vinne den første sertifiseringskontrakten for Europas posisjoneringssystem Galileo.

I 2008 kommer Galileo, posisjoneringssystemet som er det europeiske motstykket til amerikanernes GPS.

På onsdag ble det gjort klart at Regjeringen vil bidra med 76 millioner til romfartsnæringen i Norge. I tillegg har Norge investert tilsvarende beløp i samarbeidet med European Space Agency (ESA) på videre utvikling av Galileo.

    Les også:

Galileo er Europas største IT-prosjekt. Det omfatter 30 satellitter og kan skape over 100.000 nye arbeidsplasser.

Det Norske Veritas (DNV) vil bidra til sikkerheten i Galileo, skriver Asker og Bærum Budstikke.

I fem år har DNV vært sentralt involvert i det å definere sikkerhet og sertifiseringskravene til det nye systemet. Neste år håper Høvik-selskapet å kapre den første sertifiseringskontrakten i konkurranse med europeisk industri.

Galileo-studiene har til nå gitt Veritas en omsetning på rundt 10 millioner kroner. I løpet av de neste fire årene kan dette beløpet tidobles.

DNV har definert hvordan sertifiseringssystemet for Galileo skal fungere og hvilke krav som skal gjelde. Ifølge Budstikka har EU-kommisjonen allerede i stor grad valgt å følge DNVs anbefalinger.

Takket være Galileo sitter DNV nå med kunnskap og erfaringer som har gitt viktig kompetanseoppbygging og referanser også for annen norsk romfartsvirksomhet.

Med satellittnavigasjon åpner det seg tusenvis av muligheter som gjør det mulig å posisjonere seg nøyaktig i tid og rom i alt fra mobiltelefoner, flytrafikkontroll, sikkerhets- og miljøstyring, bil- og maritim navigasjon.

Til toppen