BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dobbel hastighet med ny DSL-teknologi

100 Mb/s Internett-aksess over telefonkabelen er snart innen rekkevidde, hvis bare Internett-leverandørene vil.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. mai 2005 - 11:46

Mens ADSL2+ og VDSL er høyhastighets Internett-aksessteknologier de fleste i Norge dessverre bare kan drømme om, jobbes det stadig med å utvikle enda raskere løsninger som er basert på kundenes allerede installerte telefonkabler.

Den internasjonale teleunionen (ITU) annonserte rett før helgen at organisasjonen har ferdigstilt spesifikasjonen av VDSL2 (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line 2). Dette er en videreutvikling av dagens VDSL-teknologi - både den maksimale hastigheten og rekkevidden skal være kraftig forbedret. Dette er gjort ved å øke frekvensspekteret fra 12 MHz i VDSL til 30 MHz i VDSL2.

VDSL2 skal med en hastighet på inntil 100 Mb/s i begge retninger, være spesielt egne for overføring av høyoppløst TV (HDTV), video-on-demand, videokonferanser og andre multimedietjenester. Teknologien vil bli langt billigere å bygge ut enn fiberbasert løsning med samme hastighet, siden den tar i bruk allerede eksisterende kobberkabler.

VDSL2 skal fungere sammen med både eldre ATM-nettverk og neste generasjons IP-baserte nettverk.

I likehet med andre DSL-teknologier, har VDSL2 klare begrensninger i rekkevidden. Den maksimale hastigheten vil bare kunne oppnås innen kobbersløyfer på inntil 350 meter. Det antydes også at VDSL2 vil kunne gi bedre hastighet ADSL2+ (2 til 6 Mb/s høyere) innenfor avstandard på inntil to kilometer. Rekkevidden er likevel så lav at teknologien kun er egnet for de mest tettbebygde områdene.

    Les også:

Ifølge ITU anses VDSL2 av mange operatører som en ideell ledsager til utrulling av FTTP (Fibre-To-The-Premises), hvor fiberkabler brukes for å knytte store bygninger, for eksempel kontor- eller boligblokker, til Internett. Innen bygningen benyttes vanlig kobberkabler, ofte de samme som benyttes til fasttelefoni, til å gi det enkelte kontor eller leilighet høyhastighets tilgang til nettet.

VDSL2-anbefalingen (ITU-T G.993.2) nå klar til bruk. Blant annet Infineon har annonsert at komplette brikkesett med støtte for VDSL2, er ferdigutviklet. Disse skal bli tilgjengelige i store volum i løpet av neste kvartal.

Brikkesettet, som kalles VINAX, støtter også ADSL2+.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.