Dobbel Internett-fart med dobbel ruter

Bunting av Internett-linjer tilbys av en del Internett-leverandører, men man kan også gjøre dette i egen regi.

Bunting av Internett-linjer tilbys av en del Internett-leverandører, men man kan også gjøre dette i egen regi.

Internett-forbindelser basert på DSL- eller kabelmodemteknologi er blitt rimelige, men har begrenset båndbredde. Med mindre man holder til på steder hvor det tilbys andre, raskere løsninger til en billig penge, er alternativene gjerne en kostbar fastlinje, hvis man ønsker mer enn det som tilbys via de billigere løsningene. En annen mulighet er å bestille en buntet løsning fra Internett-leverandøren, hvor flere Internett-forbindelser, ofte basert på SHDSL, smeltes sammen i et spesielt modem eller ruter. Men dette avhenger som oftest at man velger et bedriftsprodukt, noe som øker kostnadene.

Et annet alternativ er å gjøre buntingen på egenhånd.

Amerikanske Xincom produserer blant annet ruteren XC-DPG502, som har to WAN-porter og fire LAN-porter. Denne kan knyttes til to ulike Internett-forbindelser, som ved hjelp av ulike lastbalanseringsmetoder i ruteren vil opptre som én forbindelse for maskinene på lokalnettet. Dette gjør det mulig for brukeren å bortimot doble den tilgjengelig båndbredden, enten ved å betale for to like aksessprodukter fra én leverandør, eller å benytte to ulike aksessprodukter, for eksempel DSL og kabelmodem, fra ulike leverandører. Bruken av to ulike leverandører kan også bidra til høyere tilgjengelighet.

Xincom-ruteren har ellers en innebygd brannmur med støtte for "stateful packet inspection", ulike aksessfiltre for blant annet å begrense tilgangen til ulike nettsteder, samt støtte for NAT (Network Address Translation). Ruteren konfigureres ved hjelp av et webgrensesnitt.

Ruteren er nok først og fremst tiltenkt mindre selskaper, men også for privatpersoner med store båndbreddebehov er løsningen interessant.

Etter det digi.no kjenner til, forhandles ruteren i Skandinavia bare av danske Ibsen Kommunikasjon. Ifølge Kasper Beck, innehaver av selskapet, er prisen på ruteren 2550 norske kroner, inkludert mva.

Tilsvarende produkter fra andre produsenter finnes også på det norske markedet.

Til toppen