Dobbel Power4 fyrer nytt IBM-anslag mot Sun

IBMs doble Power4-prosessor har tatt steget til Unix-servernes mellomklasse: Den nye p670 er enda en utfordring til Sun.

IBMs doble Power4-prosessor ble først introdusert i høyende-serveren p690 ("Regatta") i fjor høst. Det ble innledningen til en støyende kampanje der IBM søker å få fram et budskap om at deres nye Unix-servere gir mer ytelse og er rimeligere i innkjøp og drift enn tilsvarende servere fra Sun. I februar ble IBMs markedsfolk overivrige. De snublet i energienhetene og kom i skade for å framstille Sun-servere slik at de strålte ut mer varme enn de brukte av elektrisk energi. I går kunngjorde IBM en ny maskin i den Unix-baserte pSeries-familien, modell 670, utstyrt med fire til 16 doble 64 biters Power4-prosessorer i 1,1 GHz. Det feiltolerante systemminnet av typen Chipkill går fra 4 gigabytes til 128 gigabytes, mens de interne diskene kan byttes ut under drift og kan huse fra 36,4 gigabytes til 3,5 terabytes.


Maskinen kan kjøres som ett symmetrisk flerprosesserende system, eller deles på opptil seksten virtuelle servere. I løpet av inneværende halvår vil maskinen kunne klynges. Operativsystemet er AIX 5L v5.1. Maskinen har selvlegende og andre avanserte egenskaper tilsvarende dem i storebror p690.

IBM sammenlikner maskinen i ulike konfigurasjoner med SunFire 4800 og SunFire 6800, og mener at med samme ytelse og konfigurasjon koster IBM opptil 34 prosent mindre enn Sun.

Skal en tro IDC Server Tracker for fjerde kvartal 2001, fikk IBM gjennomslag i markedet for tilsvarende pris/ytelse-argumenter som sammenliknet p690 med SunFire 15000. Det kvartalet ble det levert tre ganger så mange p690-maskiner som SunFire 15000.

Til toppen