BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dobbelkjernet Itanium framskyndet fra 2007 til 2005

Intel framskynder tidsplanen for sine 64 biters Itanium-prosessorer. Varianten med dobbel kjerne kommer i 2005 i stedet for 2007.

16. jan. 2003 - 09:26

Den nye tidsplanen innebærer at Madison-varianten av Itanium 2, utvidet med 6 MB nivå tre cache, kommer i sommer, skriver News.com. Klokkefrekvensen blir 1,5 GHz. Det svarer til den prosessoren som i høst ble vist fram som Itanium 3.

Les også

Kort tid etter Madison kommer Deerfield, en spesiell utgave av Itanium 2 beregnet på flatservere og bladservere.

I 2004 kommer noe man kan kalle Madison 2, der nivå tre cache er økt til 9 MB. Denne prosessoren er ikke nevnt i tidligere utgaver av Intels prosessorplan.

I 2005 kommer den første Itanium 2-varianten med to prosessorkjerner, døpt Montecito. Dette kodenavnet refererte opprinnelig til en enkjernet prosessor som skulle komme i 2004, mens den første dobbelkjernede Itanium 2 var tidfestet til 2007. Dobbelkjernede prosessorer er i praksis to prosessorer under samme kapsel, med tilsvarende ytelse men rimeligere i produksjon.

IBM lanserte den første dobbelkjernede serverprosessoren, Power4 i fjor. Sun antas å ville få sin dobbelkjernede UltraSparc IV klar innen utgangen av 2003. AMDs 64 biters prosessor Opteron antas å ha en konstruksjon som kan åpne for dobbelkjernede varianter.

Dagens Itanium 2-prosessorer lages etter en 180 nanometers prosess. De to kommende Madison-variantene samt Deerfield vil framstilles etter en 130 nanometers prosess. Med Montecito går Intel over til en 90 nanometers prosess.

Alle de nevnte prosessorene vil selges som Itanium 2-modeller, og vil kunne brukes på de samme hovedkortene og med de samme brikkesettene som dagens Itanium 2-prosessorer. Opprinnelig ble Madison identifisert med Itanium 3-betegnelsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.