RESULTATERFINANS

Dobbelt-lansering vil løfte konsulentbransjen

Steinar Sønsteby i Ementor spår en opptur for konsulentbransjen i 2007, takket være Vista og Office 2007.

23. aug. 2006 - 07:33

Når verdens største programvareselskap lanserer nye produkter er det ikke bare selskapet selv som har grunn til å glede seg. I kjølvannet kommer store inntekter for partnere som selger maskinvare og programvare, og det blir også mye større aktivitet for konsulentselskaper når kundene skal kjøre store oppgraderingsprosjekter.

Konsulentbransjen kan derfor smile når de legger planene for neste år, mener Steinar Sønsteby, sjef for Ementor Norge. Rundt jul lover Microsoft en dobbel-rakett for bransjen: Da kommer både ny versjon av Windows og ny versjon av Office.

Det er hele fem år siden Microsoft lanserte Windows XP.

– Vi vurderer Microsoft-lanseringene som veldig viktige for oss. Det skjer mer nå enn det har skjedd på en stund og vi tror mange vil være med på det, sier Sønsteby til digi.no.

Har han rett, vil norske bedrifter og konsulenter måtte løfte sine IT-budsjetter for 2007 for å både å få på plass ny Office og ny Windows. For etter hvert som årene har gått, veves IT-systemene stadig tettere sammen. Både Office og Windows skal derfor integreres med systemer for økonomi, dokumentsystemer og veldig mye annet.

– Vi forventer at det blir en litt større jobb med å implementere, men så blir den daglige driften enklere etterpå, sier Sønsteby.

Han tror ikke at det er mange kunder som heller velger å bytte til Linux, fremfor en ny oppgraderingsrunde med Microsoft. Tilbakemeldingene fra Ementors kunder er at de vil fortsette med Windows og at de er veldig klare for å oppgradere til Windows Vista.
– Mange har vært mer tilbakeholdne med å oppgradere de siste årene. Nå hører vi veldig mye at dette planlegger de å være med på og det er noe vi forbereder oss på, sier Sønsteby.

Oppgraderingene fra Windows 3.x til Windows 95 skapte en stor etterspørsel etter eksterne konsulenter. Det samme gjorde oppgraderingen til Windows NT4 og den påfølgende oppgraderingen til Windows 2000. Deretter ble det litt mer stille når det skulle oppgraderes til Windows XP like etter og senere Windows 2003 på serversiden.

– Windows XP ga noe, men ikke sånn som de store utrullingsprosjektene, sier Sønsteby.

Oppgraderingsprosjekter ble kjørt, men ikke i samme skala. Nå håper og tror Ementor-sjefen at det blir et stort løft igjen. Han er overbevist om at kundene får igjen for å kjøre et stort oppgraderingsprosjekt.

At Microsoft er viktig for Ementor og andre norske konsulentselskaper blir tydelig når man ser det store antallet sertifiserte Microsoft-konsulenter som er tilgjengelig i markedet. Ementor satser mye på partnerskapet sitt med Microsoft.

– Samlet er Ementor, Atea og Topnordic uten tvil Nordens og Norges største leverandør av Microsoft-tjenester. Vi har 350 Microsoft-sertifiserte personer i Norge og 1 200 i Norden, sier Sønsteby.

I tillegg satser selskapet på å bygge opp kompetanse på Microsoft-produkter i lavkostlandet Latvia. Tidligere denne måneden ble det kjent at Ementor åpnet et kontor i Riga i Latvia, hvor det blant annet skulle jobbes med å klargjøre programvare for utrulling og oppgradering internt i organisasjoner.

    Les også:

– I Riga jobbes det sammen med Microsoft for å tilpasse Office og Vista. Vi skal ikke outsource noe som er her til Riga. Det vi gjør er å kombinere en relativt lav kostnad som kan gjøres der med det som skal gjøres lokalt, sier Sønsteby.

For mange IT-sjefer har det blitt en tommelfingerregel å vente til første oppgradering av Windows før de oppgraderer. Ementor tror ikke at det vil forsinke etterspørselen etter konsulenter til oppgraderingsprosjekter.

– Det er kunder som sier vent til service pack 1, men det også de som vil ta det med en gang. Det overveldende flertall ønsker å oppgradere, sier Sønsteby.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.