Dobbelt så høy oppløsning på skjermen

IBM annonserte torsdag at selskapet har utviklet en ny type flatskjerm som skal ha så høy oppløsning at det skal være likegyldig om bildet vises på skjermen eller på trykt papir. Dette vil betydelig forbedre lesbarheten av blant annet tekst på skjermen.

IBM annonserte torsdag at selskapet har utviklet en ny type flatskjerm som skal ha så høy oppløsning at det skal være likegyldig om bildet vises på skjermen eller på trykt papir. Dette vil betydelig forbedre lesbarheten av blant annet tekst på skjermen.

De fleste som bruker datamaskiner i dag, foretrekker forsatt å lese tekst, i hvertfall over en viss lengde, fra papir. Dette skyldes at det er for slitsomt for øynene å stirre lenge på skjermen om gangen. Flere eksperter har hevdet at det er øyets innsats for å fylle igjen de små åpningene som finnes mellom de små lyselementene på skjermen, som gjør at man blir sliten.

IBM har nå laget en prototyp av en ny skjerm som skal ha opptil 200 piksler per tomme. Antall piksler per areal blir da fire ganger så stort som på de vanlige katodestrålerør-skjermene som brukes i dag. Disse har mellom 80 og 100 piksler per tomme.

Den nye skjermen, som ifølge Reuters har kodenavnet Roentgen, bygger på en ny teknologi forbundet med aktiv matrise-basert flytende krystall som skal produsere sylskarpe fargebilder. Disse skal fra en normal brukeravstand, 40 cm og utover, eliminere den uklarheten som er forbundet med elektroniske skjermer.

Skjermteknologien er i første omgang beregnet for nisjeområder som flydesign, medisinske bildebehandling, studier av satellittbilder og liknende, men vil etter hvert finne veien ned til vanlige stasjonære og mobile datamaskiner. De første utgavene av skjermen, som trolig kommer senere i år, vil trolig koste mer enn 5000 dollar, men prisen vil falle etterhvert som etterspørselen og produksjonskapasiteten tar seg opp.

Skjermen vil ha en diagonal lengde på 16,3 tommer og ha en oppløsning på 2560 x 2048 piksler. Hver skjerm vil bestå av blant annet 15,7 millioner transistorer.

Arbeidet med Roentgen-skjermene begynte for 18 måneder siden og er et av resultatene fra IBMs forskning på aktive matriseskjermer som startet på midten av 80-tallet. Roentgen er en videreutvikling av Monet, en skjermteknologi med 150 piksler per tomme som ble utviklet i 1995. Monet brukes nå i IBM bærbare toppmodell, ThinkPad 770.

Også flere av IBMs konkurrenter tilbyr skjermer med høy oppløsning. Blant annet tilbyr NEC, Samsung, Toshiba og Xerox skjermer med 142 bildepunkter per tomme.

Til toppen