FORBRUKERTEKNOLOGI

Dobbeltdiskede PC-er er bra for familien

Svenske Nick's Peripherals tilbyr en løsning for problemet med arbeids- og leke-PC i ett: To oppstartdisker som mamma veksler mellom ved å vri på en nøkkel.

15. okt. 2001 - 14:06

Situasjonen er velkjent. Det er ikke lenger plass til flere MP3-filer, og den fremmelige tolvåringen jakter på gamle filer som kan slettes. Slike finnes gjerne i Windows-katalogen. Når mamma skal finpusse morgendagens presentasjon, starter ikke PC-en. En annen variant: Junior åpner vedlegg med virussmitte, og alle pappas gif-filer fordamper.

Skisse av NickLock.
Skisse av NickLock.

Svenske Nick's Computer Peripherals AB tilbyr en enkel innretning som løser dette problemet. NickLock består av en bøyle med en lås som veksler mellom to oppstartsdisker. Den som har nøkkelen, velger hvilken disk PC-en skal startes fra. Den andre disken er fysisk utilgjengelig, og det går ikke an å veksle under fart.

De fleste hjemme-PC-er har plass til både ekstra disk og den lille bøylen. I motsatt fall tilbyr Nick's en egen kabinett med ferdig montert bøyle der den opprinnelige PC-en kan gjenoppbygges. Utgiften til disk og bøyle er en beskjeden forsikring sammenliknet med hva det kan koste å miste anledningen til å arbeide hjemmefra. Firmaer som installerer PC-er og Internett-tilgang hjemme hos sine ansatte for at de skal ha muligheten til å arbeide hjemmefra, bør absolutt vurdere å spandere dette tilleggsutstyret.

Løsningen fordrer at Windows installeres på begge diskene. Nick's forsikrer at Microsoft ikke vil kreve to lisenser, siden diskene ikke kan kjøres samtidig, og faktisk er montert i samme PC.

Valgfrie oppstartsdisker løser også andre problemer. Du kan ha Linux og Windows på samme PC, og samtidig holde de to operativsystemene strengt fysisk atskilt. Får du en ny PC, og ikke helt vil fraskrive gammel programvare som ikke nødvendigvis kjører under det nye operativsystemet, monterer du den gamle disken og en NickLock i den nye PC-en.

Under Windows XP kan du definere en bruker, for eksempel mamma, som systemadministrator, mens andre brukere får lavere status og mer begrenset tilgang til selve systemet. Denne egenskapen utfyller det NickLock kan bidra med. Mamma kan fortsette som systemadministrator for begge diskene, og bruke sin status som sjef for barnedisken til for eksempel å regulere tilgangen som ungene har til nettsteder, chat og andre tjenester. Skulle mamma ha glemt å sette over til barnedisken, kommer ikke ungene - eller andre - i gang uten å kjenne mammas brukernavn og passord.

Så er det "bare" å passe på at nøkkelen ikke kommer på avveie.

Elektronisk Forpost Norge, her ved nestleder Bjørn Remseth, mener norske politikere forsøker å innføre DNS-blokkering av pengespill uten å skjønne hva det innebærer.
Les også

Er regjeringen redd for kunnskap?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.