Dobbeltkjernet Pentium offisielt lansert

Intels første dobbeltkjernede prosessor ble offisielt lansert i dag.

Intels første dobbeltkjernede prosessor ble offisielt lansert i dag.

Selv om Intel allerede har levert den dobbeltkjernede prosessoren Pentium Extreme Edition 840 til PC-produsenter en periode, er det først i dag at selskapet offisielt lanserer prosessoren.

Prosessoren, som er basert på 90 nanometers prosessteknologi, består av omtrent 230 millioner transistorer og er utstyrt med to kjerner som er klokket til 3,2 GHz. Hver av kjernene er utstyrt med 1 MB sekundært hurtigminne. Prosessoren støtter teknologier som EM64T (Extended Memory 64 Technology) og Hyper-Threading. Prosessoren støtter en forsidebuss med klokkehastighet på 800 MHz.

Sammen med den nye prosessoren har Intel lansert brikkesettet Intel 955X Express Chipset. Dette støtter forsidebuss på 800 og 1066 MHz, inntil 8 GB med tokanals DDR2-667/533 minne med ECC-støtte (Error-Correcting Code).

Brikkesettet gjør det mulig å utstyre hovedkort med blant annet PCI Express x16-grafikk, inntil seks PCI Express x1-spor, åtte Hi-Speed USB 2.0-porter, Intels High-Definition Audio med støtte for 7.1 surroundlyd, fire Serial ATA-porter med 3 Gb/s overføringshastighet per port og støtte for RAID 0, 1, 5, 10.

Intel ha også lansert hovedkortet Intel Desktop Board D955XBK, som tar i bruk 955X-brikksettet. Dette kan brukes sammen med prosessorer med LGA775-sokkelen. Dette er utstyrt med blant annet flere Firewire a/b-porter, ett PCI Express x16-spor, ett PCI Express x4-spor som er rutet til det fysiske x16-sporet, samt ett PCI Express x1-spo. I tillegg er det utstyrt med tre PCI-spor, Gigabit Ethernet, Intel High Definition Audio, til sammen åtte Serial ATA-porter, hvorav fire støtter 3 GB/s og fire er knyttet til en diskret RAID-kontroller som støtter overføringshastigheter på 1,5 Gb/s per port.

Intel oppgir ikke prisen på hovedkortet, men prosessoren og brikkesettet vil koste henholdsvis 999 og 50 dollar i kvanta på tusen enheter.

Blant selskapene som fra i dag av vil kunne tilby PC-er og arbeidsstasjoner basert på denne plattformen, er Alienware, Dell og Velocity Micro.

Til toppen