BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dobler PCI Express-farten

PCIe 4.0 skal bidra til betydelig raskere datautveksling i pc-er og servere.

PCI Express-spor med ulike antall «kjørefiler».
PCI Express-spor med ulike antall «kjørefiler». Bilde: Wikimedia

Det er ikke mer enn et drøyt år siden PCI-SIG kunngjorde at PCI Express (PCIe) 3.0-standarden var ferdig. Ved hjelp av i hovedsak to forbedringer bidrar denne oppgraderingen til dobling av den tilgjengelige båndbredden sammenlignet med PCIe 2.0.

I forrige uke kunngjorde PCI-SIG at en ny generasjon av PCI Express er underveis. PCIe 4.0-spesifikasjonen kan ventes å bli klar i 2014 eller 2015. Denne vil støtte 16 gigatranfers per sekund (GT/s), dobbelt så mange som PCIe 3.0. I praksis betyr dette nok en dobling av båndbredden til PCIe-forbindelsene.

Hver forbindelse kan ifølge spesifikasjonen være utstyrt med mellom 1 og 32 «kjørefiler» («lanes»), selv om det er sjelden at det benyttes mer enn 16 slik filer.

Med en dobling i antallet overføringer per sekund, fordobles også båndbredden i hver kjørefil fra dagen 1 gigabyte per sekund til 2 gigabyte per sekund, i hvert retning. Et typisk 16 filers PCIe-spor for grafikkort vil da støtte en maksimal datarate på 32 gigabyte per sekund i hver retning.

Avgjørelsen om å gå for en dobling av båndbredden, er ifølge PCI-SIG gjort etter en grundig teknisk analyse, hvor det har blitt avgjort at 16 GT/s vil være mulig via kobber, at den kan produseres med etablert silisium-prosessteknologi og lavpris-materialer, samt at den vil være bakoverkompatibel med tidligere PCIe-utgaver. Det er ventet at PCIe 4.0 vil ha omtrent den samme effektbruken som PCIe 3.0.

PCI Express benyttes av så godt som alle x86-baserte datamaskiner. Ifølge PCI-SIG har det blitt levert omtrent 24 milliarder PCIe-kjørefiler siden teknologien ble introdusert i 2003.

PCI-SIG venter at PCIe 4.0 også vil bli brukt i blant annet nettbrett, integrerte systemer og tungregneanlegg.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.