Dobler ytelsen med samme strømforbruk

Via skal konkurre med Intel om UMPC-er med selskapets kommende Isaiah-prosessor.

Dobler ytelsen med samme strømforbruk

Via skal konkurre med Intel om UMPC-er med selskapets kommende Isaiah-prosessor.

Den taiwanske prosessorprodusenten Via Technologies kunngjorde allerede i 2004 at selskapet var i ferd med å utvikle en prosessorarkitektur med navnet Isaiah. Dette er en 64-bits x86-arkitektur beregnet for små maskiner med begrenset batterikapasitet.

Siden kunngjøringen i 2004 har det vært temmelig stille rundt Isaiah, selv om den opprinnelige planen var å lansere brikkene i 2006. Men nå melder både Wall Street Journal og News.com at Via vil lansere Isaiah-baserte prosessorer i løpet av sommeren.

De Isaiah-baserte prosessorene vil være klokket til omkring 2 GHz og ha to kjerner. De skal ha omtrent samme effektforbruk som dagens Via-prosessorer, opptil 3,5 watt, men samtidig ha to til fire ganger så høy ytelse. Brikke skal kunne brukes i samme sokkel som eksisterende produkter i denne klassen.

De kommende prosessorene ventes å bli tatt i brukt av veldig små datamaskiner, for eksempel UMPC-er, som er bærbare maskiner i så lite format at de ofte kan puttes ned i en jakkelomme.

Dette er et marked giganten Intel er veldig interessert i. Ifølge Wall Street Journal skal Intel i begynnelsen av februar offentliggjøre detaljer om en tilsvarende prosessor, som foreløpig er kjent under kodenavnet Silverthorne. Denne skal ha et effektforbruk på under 2 watt og ventes å komme på markedet i andre kvartal i år.

Glenn Henry, president for Centaur Technology, Vias amerikanske datterselskap som har designet Isaiah, sier dog til Wall Street Journal at han er sikker på at Isaiah-brikkene vil tilby høyere ytelse enn Silverthorne.

Oversikt over Isaiah-arkitekturen

Isaiah skal ifølge News.com oppnå høyere ytelse enn tidligere Via-prosessorer delvis fordi den har to kjerner, men også fordi Via for første gang tar kan prosessere instruksjoner utenom rekkefølge (out of order). Dette gjør det mulig for prosessoren å jobbe videre med oppgaver mens den venter på data, men samtidig vil prosessoren i blant gjøre ting som senere må forkastes, noe som øker effektforbruket utover det som er nødvendig.

Til toppen