JUSS OG SAMFUNN

Doblet antall digitale fotobokser innen 2009

Staten håver inn penger fra fartssyndere som registreres på digitale fotobokser.

16. juli 2007 - 09:51

I alt 350 digitale fotobokser har nå overtatt for de analoge fotoboksene, som man tidligere kunne håpe var gått opp for film. Nå skjer filmingen ubegrenset i tid og strekning og har en uendelig kapasitet.

Så langt i år har landets fotobokser knepet over 80.000 sjåfører fra automatisk trafikkontroll (ATK). I snitt knipses en råkjører hvert tredje minutt. Det har gitt staten over 190 millioner kroner i bøter fra fartssyndere.

Og staten kan bare fortsette å håve inn penger, for det er nemlig planer om langt flere digitale fotobokser. Innen 2009 skal antallet bli mellom 600 og 700, skriver Aftenposten.

Et forenklet forlegg for å overskride fartsgrensen kan variere fra 1600 til 7800 kroner. Kjører man i 105 kilometer i timen i 70-sone blir det et forenklet forlegg på 7800 kroner. Hadde farten derimot vært 6 høyere, ville føreren ha fått beslaglagt førerkortet med ordinært forlegg.

Fotoboksene styres fra en ATK-sentral som er blitt en egen driftsenhet under politiet i Nordmøre og Romsdal. ATK-sentralen på Farstad utenfor Molde, som tidligere var en leir for militærnektere, har nå overtatt 23 ansatte i tillegg til to polititjenestemenn.

Teknologien åpner også for at man kan ta fortløpende bilder av alle biler, skanne skiltnummeret for å identifisere dem, og måle gjennomsnittlig fart mellom to påfølgende fotobokser.

Et pilotprosjektet i Gudbrandsdalen, som testet ut dette, er imidlertid stoppet av Datatilsynet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.