ANALYSER

Doblet Windows Phone-leveransene i fjor

Men Android-veksten var enda større.

Nokia er den klart største leverandøren av Windows Phone-enheter. Ifølge IDC var 76 prosent av Windows Phone-mobilene som ble levert i fjerde kvartal av 2012, levert av Nokia.
Nokia er den klart største leverandøren av Windows Phone-enheter. Ifølge IDC var 76 prosent av Windows Phone-mobilene som ble levert i fjerde kvartal av 2012, levert av Nokia. Bilde: Per Ervland
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2013 - 12:09

IDC kommer i likhet med Gartner med en analyse om smartmobilmarkedet hvert kvartal. Men mens Gartners rapporter handler om salgstall, er IDCs rapporter basert på leveranser til salgskanalen, ikke faktiske salg. Derfor kan ikke tallene fra de to analysebyråene sammenlignes direkte.

Hovedtrekkene er likevel de samme. Begge melder om kraftig, prosentvis vekst for Android og Windows Phone. Leveransene av sistnevnte vokste ifølge IDC kraftigst av alle når man sammenligner fjerde kvartal i 2011 med fjorårets. En vekst på 150,0 prosent er i utgangspunktet imponerende, men det er selvfølgelig enklere å oppnå høy prosentvis vekst når det utgangspunkter er beskjedent. Lanseringen av Windows Phone 8 er trolig den viktigste årsaken til veksten.

Leveransene av Android-mobiler økte i den sammen perioden med perioden med 88,0 prosent, mens iPhone-leveransene økte med mer beskjedne 29,2 prosent.

Markedsandeler og leveranser i smartmobilmarkedet i fjerde kvartal av 2012, sammenlignet med samme kvartal i 2011. <i>Bilde: IDC</i>
Markedsandeler og leveranser i smartmobilmarkedet i fjerde kvartal av 2012, sammenlignet med samme kvartal i 2011. Bilde: IDC

Ser man på hele 2012, er det derimot Android-leveransene som har økt mest, både i absolutte tall og i prosent. Det ble levert 253,6 millioner flere Android-enheter i 2012 enn i 2011, en økning på 104,1 prosent.

Prosentvis er veksten til Windows Phone nesten like stor, 98,9 prosent. Men økningen i leveransene er begrenset til 8,9 millioner enheter. I sammen periode økte leveransen av iOS-baserte mobiler, altså iPhone, med 42,8 millioner enheter, noe som gir en vekst vekst på 46,0 prosent.

Markedsandeler og leveranser i smartmobilmarkedet i 2012, sammenlignet med 2011. <i>Bilde: IDC</i>
Markedsandeler og leveranser i smartmobilmarkedet i 2012, sammenlignet med 2011. Bilde: IDC

Leveransene av enheter basert på både Symbian og BlackBerry falt derimot betydelig i fjor. Tall for samlekategorien «Linux», som trolig domineres av Bada-plattformen til Samsung, er bare oppgitt for fjerde kvartal. Her meldes det om en 2,6 prosent nedgang i leveransene, men det ventes stor aktivitet innen denne kategorien i det inneværende året.

– Det er ikke noen tvil om at veien framover for Microsoft og BlackBerry er preget av motbakker, men historien viser oss at forbrukere er åpne for endring. Plattform-mangfold er noe ikke bare forbrukerne har bedt om, men også operatørene, sier IDCs Ryan Reith i en pressemelding.

Diagrammet nedenfor viser hvordan markedsandelene til de ulike plattformene har utviklet seg de siste to årene.

Chart: Worldwide Smartphone Market, OS Share, 2012 Q4Description: IDC's Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker provides smart phone and feature phone market data in 54 countries by vendor, device type, air interface, operating systems and platforms, and generation. Over 20 additional technical segmentations are provided. The data is provided four times a year and includes historical and forecast trend analysis. For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com.Further detail about this tracker can be found at:http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=37Tags: smartphone, iOS, Apple, Android, Samsung, Blackberry, Windows Phone, Microsoft, Symbian, iPhone, Galaxy, Nexus, Mobile, operating system, mobilityAuthor: IDCcharts powered by iCharts

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.