ANALYSER

Dobling i bruken av Apples Safari

Stadig flere digi.no-lesere benytter Mac.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. okt. 2009 - 09:02

I det siste året har det skjedd store endringer i bruken av både nettlesere og operativsystemet blant digi.nos lesere. Delvis skyldes dette at de fleste av nettleserne har kommet i helt nye versjoner i år.

Vi har satt sammen tabellen nedenfor som viser utviklingen i bruken av nettlesere og nettlesere siden desember i fjor. Tallene skiller ikke mellom testversjoner og lanserte utgaver, så i noen tilfeller dukker versjoner av nettlesere opp i statistikken før de faktisk har blitt lansert. Dette gjelder blant annet Firefox 3.1/3.5, Internet Explorer 8 og Opera 10.

Trenden om at flere bytter ut Internet Explorer med en annen nettleser fortsetter, fra drøyt 41 prosent i desember til knapt 33 prosent i september. Det ser dog ut til at en del av utskiftingen skjer på grunn av at flere velger bort Windows. Dette kommer vi tilbake til litt senere i artikkelen.

Ser vi på Internet Explorer alene, har det også skjedd store endringer i hvilke versjoner som brukes mest.

Bruken av IE6 har blitt mer enn halvvert i perioden, en nettleser som de fleste webutviklere håper at vi dø ut så snart som mulig. Det vil imidlertid kunne ta flere år til det skjer, siden Microsoft kommer til å støtte den gjennom Windows XP til 2014.

Overgangen fra IE7 til IE8 ser ut til å gå mer smertefritt. Allerede i sommer passerte bruken av den nyeste versjoner IE7 blant digi.no-leserne. I september var det nesten dobbelt så mange som benytter IE8 enn IE7.

Også bruken av Firefox har blitt redusert med 2 prosentpoeng fra desember til september. Firefox 2 er nå nærmest utradert, og et stort flertall bruker versjon 3.5, som kom i juli i år.

Andelen til Opera har økt med et drøyt prosentpoeng i perioden og svært mange har tatt i bruk den nyeste utgaver, Opera 10, som ble lansert så sent som i begynnelsen av september.

Google lanserte Chrome offisielt i desember i fjor og har allerede kommet i versjon 3. Mange av digi.no-leserne var nok tidlig ute med å ta i bruk Chrome, slik at veksten siden desember har vært relativt begrenset i antallet prosentpoeng.

Det samme kan man ikke si om Safari. Her har bruken virkelig skutt i være, fra omtrent 5 prosent i desember til omtrent 11 prosent i september. I løpet av perioden ble Safari 4 lansert, noe som helt klart har hatt betydning for økningen av bruken av Safari, men vel så stor betydning har det at mange flere av digi.no-leserne har tatt i bruk Mac i perioden.

Andel av brukerne som benyttet ulike versjoner av de vanligste nettleserne. Tallene inkluderer også testversjoner av nettleserne.
Andel av brukerne som benyttet ulike versjoner av de vanligste nettleserne. Tallene inkluderer også testversjoner av nettleserne.

Andelen Mac-brukere har økt fra 8,5 til 13,9 prosent. Av disse bruker mer enn 71 prosent Safari. Hele ti av elleve brukere av Safari gjør dette på en Mac.

Firefox er generelt den mest benyttede nettleserne blant digi.no-brukerne med 34,8 prosent, foran Internet Explorer med 32,8 prosent. Deretter følger Opera med 14,5 prosent, foran Safari med 11,0 prosent og Chrome med 6,0 prosent.

I perioden har nok mange Windows-brukere godt over til Mac, for andelen som benytter Microsofts operativsystemet har blitt redusert fra 85,9 til 80,2 prosent. Linux-bruken har økt noe, fra 5,1 til 5,7 prosent.

Temmelig nøyaktig halvparten av Windows-brukerne benytter fortsatt Windows XP, en reduksjon på 10 prosentpoeng siden i desember i fjor. Bruken av Windows Vista har også gått ned, fra 33,9 til 28,9 prosent av den totale Windows-bruken.

Google Analytics skiller ikke ut Windows 7 ennå, men tallene forteller at bruken av Windows NT har vokst fra 2,6 til 17,7 prosent andel av Windows-brukerne. Vi antar økningen egentlig representer brukere av Windows 7, siden nettlesere som kjøres på Windows 7 forteller webservere at de kjøres på Windows NT 6.1.

Et par andre tall vi har hentet ut, forteller at det er flere av leserne som benytter Firefox på Linux enn på Mac (henholdsvis 3,5 og 3,0 prosent), mens Opera er større på Linux enn Safari er på Windows (henholdsvis 1,3 og 1,0 prosent).

Også andre norske nettsteder har gitt ut nettlesertall i det siste. En rapport fra Finn.no finnes her, mens tall fra A-pressen finnes her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.