JUSS OG SAMFUNN

Dødehavs­rullene er på nett

- Det tok 2400 år å få til dette, sier Google om lanseringen.

Google og nasjonalmuseet i Israel lanserer nå Dødehavsrullene i nettutgave.
Google og nasjonalmuseet i Israel lanserer nå Dødehavsrullene i nettutgave.
26. sep. 2011 - 15:34

Google har som mål å kartlegge all verdens informasjon og gjøre den søkbar. Nå åpner de nettutgaven av Dødehavsrullene.

De to tusen år gamle pergament-, papyrus- og skinnrullene ble funnet i ørkenhuler på 1940-tallet. Skatten regnes som de eneste kjente bibeltekster fra før vår tidsregning begynte, og er dermed av stor religiøs og historisk interesse.

For snart ett år siden begynte Google arbeidet med å digitalisere de skjøre tekstene, i samarbeid med Det israelske nasjonalmuseet i Jerusalem.

Dødehavsrullene på nett lanseres i dag, i anledning den nært forestående nyttårsfeiringen i den hebraiske kalenderen, melder Google i et blogginnlegg.

- Det har tatt 24 århundre, arbeidet til arkeologer, forskere og historiere, og fremveksten av Internett å gjøre Dødehavsrullene tilgjengelig for hvem som helst i verden, skriver de.

Høyoppløste bilder på opptil 1200 megapiksler danner utgangspunktet for digitaliseringen. Håpet er at den hittil mest detaljerte gjengivelsen av dokumentene kan gjøre det mulig å oppdage nye detaljer.

Det er mulig å zoome inn, klikke på avsnitt og få teksten oversatt fra hebraisk til engelsk. I tillegg skal alt innholdet nå være indeksert og tilgjengelig gjennom søkemotoren, melder Google.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.