Dokke til skrekk og advarsel

B. J. Fogg, "visioneer" fra Sun og framtidsforsker på Internet World, viser en dokke som skal hindre tenåringer fra å få barn.

B. J. Fogg, "visioneer" fra Sun og framtidsforsker på Internet World, viser en dokke som skal hindre tenåringer fra å få barn.

- Mitt foredrag her på Internet World er viet overtalende teknologi, sier Fogg. - Jeg er opptatt av hvordan ny teknologi kan brukes til å endre folks adferd.

Dokka er et eksempel på det, innen et felt Fogg betegner som "ikke nettintelligent men innebygget" teknologi.

- Altfor mange amerikanske tenåringer blir gravide. Datamaskinen som er bygget inn i ryggen på denne dokka, gir den et typisk adferd for nyfødte babyer. Den skriker med jevne mellomrom og trenger trøst, også om natta.

Dokka brukes innen skolevesenet overfor jenter i 12-13 års alderen, forteller Fogg. Mange av dem får aha-opplevelser, særlig etter en uke med stadig barneskrik, som gjør at de får litt andre og mer realistiske forestillinger om hvordan det er å få barn.

- For mange tenåringer er en unge en romantisk drøm som kan realiseres med enkle midler. Erfaring med dokka får dem til å tenke seg om. Hensikten er å få dem til å utsette den seksuelle debutalderen eller til å beskytte seg mot graviditet.

Og dette er et første eksempel på overtalende teknologi fra framtidsforskerens side. digi.no kommer med et mer uttømmende intervju med Fogg senere fra Internet World på Inforama ved Sandvika utenfor Oslo.

Til toppen