OVERVÅKING

Dokument: Secret Service har kjøpt posisjonsdata henter fra populære apper

For knapt 320.000 kroner har Secret Service i USA kjøpt et års tilgang til et produkt som høster data om blant annet posisjon fra en rekke apper. Det viser interne dokumenter som mediet Motherboard er i besittelse av.

Secret Service er blant de amerikanske sikkerhetstjenestene som angivelig hopper over rettsvesenet for å få tilgang til folks posisjonsdata.
Secret Service er blant de amerikanske sikkerhetstjenestene som angivelig hopper over rettsvesenet for å få tilgang til folks posisjonsdata. Foto: Harald Brombach
Christoffer Elmann Ranhauge, Version2.dk
19. aug. 2020 - 17:00

Den amerikanske sikkerhetstjenesten Secret Service har kjøpt tilgang til posisjonsdata høstet fra en rekke alminnelige apper. 

Det skriver mediet Motherboard på bakgrunn av interne dokumenter fra sikkerhetstjenesten.

Hopper over domstolene

Ifølge mediet fremhever kjøpet problematikken ved at myndigheter eller sikkerhetstjenester på den måten kan få tilgang til data, blant annet den geografiske posisjonen til innbyggere, noe det normalt vil kreve en rettskjennelse for å få. 

Den konkrete kontrakten som Motherboard er kommet i besittelse av, handler om et kjøp som Secret Service har foretatt hos virksomheten Babel Street. 

Her har sikkerhetstjenesten kjøpt tilgang til et produkt som heter Locate X, som samler data fra forskjellige apper, og dermed gjør det mulig å spore brukerne anonymt. 

Ingen apper oppgitt

Det framgår ikke hvilke applikasjoner det blir hentet data fra, men antallet av smartmobil-apper som samler inn data om brukernes posisjon, er mange – alt fra værapper til spill- og lommelyktapper. 

Ifølge kontrakten har Secret Service betalt knappe 320.000 kroner (35.844 dollar) for å få tilgang til tjenesten mellom september 2017 og ett år fram i tid. 

Tilbake i mars skrev mediet Protocol at den amerikanske grensemyndigheten ICE og en rekke andre myndigheter hadde kjøpt app-innsamlede posisjonsopplysninger fra en lignende virksomhet, som heter Venntel.

Verken Babel Street eller Secret Service har svart på henvendelsene fra Motherboard om en kommentar.

Denne saken ble først publisert på danske Version2, og gjøres tilgjengelig på norsk gjennom vår samarbeidsavtale med Teknologiens mediehus/Ingeniøren.

Norske selskaper bør utforske KI der de kan – og om nødvendig bygge infrastrukturen for å samle data først, skriver Stein André Larner i Com4.
Les også

Ingen kunstig intelligens uten data

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.