Dollarfallet betyr lite for PC-prisene

Komponentene kommer fra Østen. Da får ikke dollarfallet så stor virkning, sier Eric Sandtrø i Komplett.

Komponentene kommer fra Østen. Da får ikke dollarfallet så stor virkning, sier Eric Sandtrø i Komplett.

Det har vært en dramatisk endring i dollaren den siste tiden. Tirsdag var dollaren nede på 6,61 kroner. På snaut to år har dollaren falt fra et nivå på rundt ni kroner.

Den kraftige dollarsvekkelsen har slått positiv ut for norske IT-kunder, både i privat og bedriftssektoren. Særlig salget av PC-er har gått i taket det siste året, og nye prisrekorder har blitt satt blant billig-PC-ene hos elektronikkbutikker som Elkjøp og Expert.

Administrerende direktør Eric Sandtrø hos dataforhandleren og e-handelsselskapet Komplett selger datautstyr for rundt 1,7 milliarder kroner i året. Sandtrø mener helt klart at dollarfallet har kommet norske IT-kunder til gode. Likevel mener han at dollarfallet har begrenset effekt i forhold til tidligere. Nå kommer nemlig mesteparten av komponentene i de amerikanske IT-merkevarene fra leverandører i Det fjerne østen.

- Ser du på en PC fra Hewlett-Packard er de færreste komponentene fra USA, sier Sandtrø til digi.no.

Komplett kjøper også største delen av sine varer fra land som Taiwan. Dermed blir den direkte effekten av dollarfallet redusert.

- En annen trend er at flere av leverandørene våre har gått over fra dollar til euro, sier Sandtrø, som mener at euroens stilling har blitt styrket som handelsvaluta.

Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge sier til digi.no at det er vanskelig å generalisere om effekten av dollarfallet.

Han peker på at en rekke selskaper får sine produkter fra lagre i Europa. I tillegg til dette benytter også en rekke amerikanske selskapet mellomlagring i store ”hubber” i Europa, før produktene selges videre til mindre landkontorer.

- Jeg vet at flere av disse benytter euro ved internfakurering, sier Hoff til digi.no.

Sjefen for IKT Norge mener likevel at en lav dollarkurs, hvis den holder seg lav over lengre tid, vil slå positivt ut for både kundene og leverandørene i IT-industrien.

Akkurat nå tror Hoff at mindre forhandlere som importerer direkte fra USA tar den raskeste gevinsten.

Til toppen