BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dolphin sparket amerikanerne

En ekstraordinær generalforsamling i Dolphin Interconnect LLC har valgt nytt norsk styre. Den amerikanske ledelsen er sparket, og Yngvar Hvistendahl er ansatt som ny CEO.

11. mai 2001 - 04:01

Nordmennene i Dolphin - både investorene og de ansatte - har vært i harnisk helt siden ledelsen i det amerikanske morselskapet innledet en prosess for å oppløse det norske datterselskapet Dolphin Interconnect Solutions AS. Dolphin viderefører arven fra salige Norsk Data med avansert egenutviklet maskinvare for sammenknyttede datasystemer etter den internasjonale standarden SCI ("scalable coherent interface"), og med programvare for drift og overvåkning av slike systemer. Selskapet landet en stor kontrakt med Sun i fjor. En annen kjent kunde er Fujitsu Siemens. Det er et nært samarbeid mellom Dolphin og den norske supermaskinleverandøren Scali AS som også har fanget opp tidligere ND-ere.

Den ekstraordinære generalforsalingen i morselskapet Dolphin Interconnect LLC i Oslo 2. mai samlet 100 personer og 73,3 prosent av aksjene. Alle vedtak var enstemmige.

Det ble valgt et nytt helnorsk styre bestående av Jan Engebretsen, Dolphin-veteranen Kåre Løchsen og Yngvar Hvistendahl.

På sitt første møte vedtok styret å avskjedige de amerikanske lederne Martin S. Albert og J. C. (Pat) Darden. Hvistendahl fikk jobben som CEO, og er dratt til selskapets hovedkvarter i California for å rydde opp. Søknaden til det norske Næringsdepartementet om å oppløse det norske datterselskapet er trukket tilbake. Det skal i stedet styrkes, mens den amerikanske organisasjonen forenkles. Beslutninger som den avsatte toppledelsen tok i fjor, skal gjennomgås. Det er lansert et søksmål i Delaware mot den avsatte ledelsen, der dom ventes om et års tid.

- Amerikanerne forsøkte å kidnappe selskapet til USA, forklarer den nye styreformannen Jan Engebretsen til digitoday.no. - De laget vedtekter for å begrense aksjonærenes handlefrihet. De ville legge ned selskapet i Norge og erstatte det med en filial, og sentralisere makt og myndighet til seg selv.

Engebretsen frykter ikke negative konsekvenser for salget.

- Det avsatte styreformannen og administrerende direktør bidro ikke til noe salg. Det vil gå langt bedre når de er borte.

Engebretsen sier han er forberedt på at de to vil kjempe videre gjennom det amerikanske rettssystemet.

Styremedlem og sjef for virksomheten i Norge, Kåre Løchsen, sier til digitoday.no at man har sørget for å beholde den selgeren som bidro med noe til bunnlinjen.

- Vi sleit med store kostnader i USA, uten å få til noen større organisasjon, sier Løchsen. - Den store kontrakten på 19 millioner dollar med Sun sikret positive tall i 2000-regnskapet. I Norge har de første fire månedene vært svært positive.

Markedssjef Einar Rustad i Dolphins norske partner Scali stiller seg svært positiv til det som nå skjer i Dolphin.

- De som ledet Dolphins virksomhet i USA forsto verken markedet eller teknologien. Det nye styret er det beste som kunne skjedd.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.