Dom hevder Siemens overpriset Forsvaret

Siemens tapte en rettssak mot en ansatt. Samtidig styrkes påstandene om juks i forsvarskontrakt.

Siemens tapte en rettssak mot en ansatt. Samtidig styrkes påstandene om juks i forsvarskontrakt.

I går falt dommen mot en rettssak en tidligere mellomleder har tatt ut mot Siemens.

Siemens SBS må betale erstatning til Per Yngve Monsen, mannen som ble sparket etter at han varslet den sentrale ledelsen i Siemens om at Forsvaret ble overfakturert av selskapet hans, melder Aftenposten.

I dommen får Monsen 1,5 millioner i erstatning, men det er en annen del av dommen dommen som er mest negativ for Siemens SBS.

Siemens hevder de ikke overfakturerte, og mener oppsigelsen ikke hadde noe å gjøre med at Monsen slo alarm. Men Siemens ble ikke trodd av Oslo tingrett, som finner det sannsynliggjort at Siemens SBS skjulte at de hadde for høye marginer. Retten viser spesielt til ett tilfelle der 9,5 millioner skal ha blitt skjult.

Rettsaken handlet om personalsaken, og dommen går ikke inn på hvor mye Siemens skal ha tatt seg overbetalt, men konklusjonen er at selskapet ikke ”handlet i samsvar med redelighet og god tro”, skriver Aftenposten.

Retten mener også at Siemens har pyntet på bevismaterialet etter at Monsens påstander ble kjent.

Dommen er også pinlig i forhold til Siemens rutiner for å varsle om uregelmessigheter. Monsen fulgte interne retningslinjer og varslet konsernledelsen i Tyskland, noe han skulle ha anledning til å gjøre anonymt. Men sjefene i Oslo ble raskt varslet om at en ansatt hadde slått alarm.

Siemens SBS varsler at de vil anke dommen. Selskapet mener retten har feiltolket kontrakten de hadde med Forsvaret, og tolket oppsigelsen som en hevnaksjon. Siemens SBS mener oppsigelsen var resultat av nedleggelse av en avdeling, der Monsen var den eneste som mistet jobben.

Til toppen